Premierul rus Dmitri Medvedev a anuntat vineri ca toate ministerele si structurile statale vor fi nevoite sa taie din cheltuieli si sa-si reduca personalul pentru a face fata crizei prin care trece Rusia, transmite agentia EFE.

El a cerut tuturor institutiilor publice sa prezinte propuneri pentru diminuarea bugetului fiecareia si a numarului de angajati. Medvedev a mai precizat ca implementarea unor proiecte va fi amanata sau anulata. De asemenea, pentru a aduce noi venituri la buget, urmeaza sa fie scoase la privatizare unele societati de stat, transmite Agerpres.

Premierul rus a vorbit si despre importanta unor masuri menite sa reduca dependenta Rusiei fata de evolutia pretului petrolului, produs care impreuna cu gazele naturale (al caror pret este corelat cu cel al petrolului) asigura cea mai mare parte a exporturilor Rusiei si jumatate din incasarile la buget.

De altfel, scaderea puternica a pretului petrolului pe pietele internationale, pret care a ajuns la 30 de dolari barilul, este principala cauza a crizei economice prin care trece Rusia, afectata de asemenea de sanctiunile adoptate impotriva ei de statele occidentale pentru destabilizarea Ucrainei.

Guvernul de la Moscova si-a construit bugetul bazandu-se pe un pret al petrolului de circa 50 de dolari barilul. Prin urmare, scaderea cotatiilor petrolului mult sub acest prag este de natura sa destabilizeze serios finantele publice ale Rusiei.

Premierul rus nu a exclus posibilitatea ca pretul petrolului sa scada si mai mult, mai ales ca urmare a aparitiei unor noi exportatori, cum este Iranul.

Kremlinul a confirmat ulterior ca reducerea cheltuielilor va afecta inclusiv Administratia Prezidentiala, sistemul judiciar si agentiile federale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here