Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a anuntat luni ca in 2015 exporturile sale spre Europa au crescut cu 8%, ceea ce potrivit grupului rusesc este o dovada in plus ca este necesara dublarea gazoductului Nord Stream, informeaza AFP.

Gazprom a exportat 159,4 miliarde metri cubi de gaze naturale spre statele din afara CSI, cu 11,8 miliarde metri cubi mai mult decat in 2014, a declarat directorul general Alexei Miller. Exporturile Gazprom spre Germania au crescut cu 17,1% pana la un nivel record de 45,3 miliarde metri cubi, in timp ce exporturile spre Franta au crescut cu 36,8%, cele spre Italia au crescut cu 12,5%, iar cele spre Marea Britanie au crescut cu 10,2%, anunta Agerpres.

Aceasta crestere intervine in contextul tensiunilor dintre Gazprom si Uniunea Europeana, care a demarat o procedura impotriva grupului rus pentru abuz de pozitie dominanta. in plus, pe fondul crizei din Ucraina, Bruxelles-ul a accelerat proiectele destinate reducerii dependentei de gazul furnizat de Gazprom.

Grupul rus a explicat luni aceasta crestere a exporturilor sale prin reducerea productiei de gaze naturale in Europa, ceea ce ‘confirma necesitatea construirii gazoductului Nord Stream 2’.

In toamna lui 2015, Gazprom si cinci companii energetice europene au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacitatii gazoductului Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica pana la 110 miliarde meri cubi pe an, incepand din 2019. insa mai multe state membre UE, in principal state din Europa Centrala si de Est, se opun acestui proiect care in opinia lor nu este in interesul UE. Pentru moment Comisia Europeana s-a aratat prudenta fata de acest proiect, apreciind ca ‘nu constituie o prioritate’.

Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

in prima jumatate anului 2015, profitul net al Gazprom a crescut cu 50%, pana la 675,9 miliarde ruble (9,4 miliarde de euro), in timp ce cifra de afaceri a crescut usor, cu 1,4%, pana la 2.900 miliarde de ruble.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here