Peste 70 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani s-au inscris la cea de-a patra editie a Atelierelor Coder Dojo Bucuresti Nord gazduite de Telekom Romania, unde vor invata programare si electronica asistata de calculator, centrata pe platforma de dezvoltare Arduino. Atelierele se defasoara gratuit pe perioada anului scolar 2015-2016 si cuprind sesiuni de instruire pentru programatori incepatori, dar si pentru tinerii care au dobandit deja experienta in cadrul Dojo-urilor din anii precendenti si doresc sa se perfectioneze in programare sau in Arduino. Copiii si tinerii participanti sunt coordonati de mentori voluntari, atat din mediul de afaceri, cat si specialisti independenti care doresc sa se implice in educarea tinerei generatii.

Astfel, grupa programatorilor incepatori, formata din 50 de copii, invata notiuni introductive de programare cu ajutorul a doua platforme dedicate copiilor (Khan Academy si Scratch), dar si detalii utile pentru cele mai diverse limbaje de programare, in functie de ceea ce ii pasioneaza. Programatorii avansati, cu pana la 2 ani de activitate in cadrul Dojo-ului, se concentreaza pe dezvoltarea de proiecte proprii precum jocuri, website-uri, versiuni pentru jocul Minecraft si aplicatii pentru terminale mobile.

Cel de-al treilea atelier este specializat in Arduino (electronica asistata de calculator) si pregateste viitori experti in tehnologia Internet of Things. Atelierul este deschis copiilor de minimum 12 ani, care vor invata de la zero atat elemente de hardware (circuite electronice simple, cu senzori, LED-uri, motoare, difuzoare, toate controlate de microcontroller-ul de pe platforma Arduino), cat si programare (limbajul pentru platforma Arduino este bazat pe C/C++).

Atelierul de Arduino a fost introdus anul trecut in programul Coder Dojo Bucuresti Nord, fiind primul astfel de atelier la nivel national. Explicatiile teoretice privind principiile circuitelor electronice si ale programarii sunt insotite de aspecte practice ale notiunilor de fizica si matematica invatate la scoala, prin intermediul kiturilor de elemente puse la dispozitie gratuit de RoboFun, magazin online de robotica. in total, 8 copii participa la atelierul de Arduino de anul acesta, continuandu-si astfel studiile incepute la editia 2014 a programului.

Dojo-ul Bucuresti Nord @Telekom Romania este cel mai vechi asemenea Dojo din tara, cu o activitate de 4 ani, si se desfasoara lunar, intr-un spatiu pus la dispozitie de Telekom Romania, care asigura suport logistic si conexiunile de mare viteza la internet. Oricine se poate alatura platformei Coder Dojo, fie ca mentor voluntar, fie pornind propriul Dojo. Mai mult, la editia de anul acesta, tinerii participanti la atelierele din anii precedenti se implica la randul lor in educarea copiilor, in calitate de mentori.

CoderDojo este o miscare internationala initiata in Irlanda in anul 2011, cu scopul de a oferi copiilor interesati contextul in care sa poata invata programare intr-un mediu informal, prin sesiuni regulate, in afara programului scolar. La Coder Dojo, copiii invata sa programeze, sa dezvolte site-uri web, aplicatii, programe, jocuri si multe altele. Dojo-urile sunt initiate, conduse si desfasurate de voluntari.

in Romania, la acest moment, exista 19 ateliere – in Arad, Bucuresti (2), Calarasi, Chisinau, Cluj-Napoca, Dumbravita, Iasi (2), Lipova, Lugoj, Mosnita Noua, Oradea, Siret and Timisoara (5). Toate Dojo-urile din tara sunt permanent deschise voluntarilor pentru participare.
Pentru detalii suplimentare va rugam vizitati: www.coderdojo.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here