Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa se foloseasca de toate instrumentele de care dispune pentru combaterea inflatiei scazute, a declarat presedintele Mario Draghi, sugerand o probabilitate ridicata pentru adoptarea unor noi masuri de stimulare la sedinta din decembrie a conducerii, anunta Mediafax.

intr-un discurs sustinut la o conferinta bancara, Draghi s-a referit in mod specific la dobanda la depozite acordata bancilor de BCE, care este deja negativa, un indiciu ca rata ar putea fi redusa mai mult la sedinta din decembrie a bancii, relateaza MarketWatch.

Draghi a subliniat soliditatea programului de achizitii de obligatiuni al BCE, semnal ca extinderea acestuia ar putea fi parte a unui nou pachet de masuri de stimulare.

”Daca vom conchide ca riscurile pentru stabilitatea preturilor pe termen mediu sunt de incetinire a inflatiei, vom actiona folosind toate instrumentele avute la dispozitie in cadrul mandatului nostru”, afirma Draghi.

Comentariile lui Draghi, sustinute si de alti oficiali ai institutiei, arata sprijinul de la nivelul conducerii pentru extinderea programului de suplimentare a lichiditatilor din piata si de reducere a dobanzii acordate pentru depozitele bancilor la BCE.

In cadrul prgramului lansat in luna martie, BCE cumpara obligatiuni de 60 de miliarde de euro pe luna, majoritatea emise de guverne. Programul este prevazut sa se desfasoare pana in septembrie 2016, dar multi analisti se asteapta ca BCE sa continue achizitiile si dupa data respectiva.

tinta de inflatia a BCE este de aproape 2% pe an, dar indicatorul a stagnat in octombrie. Banca anticipeaza ca inflatia medie va atinge 1,7% in 2017. BCE urmeaza sa publice noi estimari privind inflatia si cresterea economica a zonei euro saptamana viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here