Endava, una dintre companiile de servicii IT cu o crestere rapida in regiune, va gazdui in zilele de 21-22 noiembrie 2015, la Hotel Unirea din Iasi, primul hackathon organizat la Iasi care isi propune dezvoltarea unei solutii IT menite sa rezolve o problema de ordin cultural, social sau economic, prezenta in comunitatea locala.

Prima etapa a competitiei Code4Iasi/Hackathon este inregistrarea participantilor, care se pot inscrie fie individual, fie in echipe de maxim 5 membri. in urmatoarea etapa, dupa inregistrare, cei care s-au inscris individual vor fi grupati in echipe, pentru a stabili ideea proiectului cu care vor intra in concurs. in total, vor fi maxim 8 echipe.

Cea de-a treia etapa – competitia in sine – va incepe sambata, 21 noiembrie, si va dura in total 36 de ore, timp in care concurentii vor dezvolta de la zero aplicatiile cu impact civic, de-a lungul a trei sesiuni de lucru intensiv, inclusiv pe parcursul noptii, daca vor. Participantii pot folosi orice instrumente sau tehnologie doresc, daca sunt open source sau daca au licenta pentru utilizarea acestora.

Duminica, 22 noiembrie, la ora 11.00, echipele vor prezenta aplicatiile dezvoltate, iar la ora 14.00, dupa evaluarea juriului, va avea loc gala de premiere. Locul I va primi un premiu in valoare de 1.000 euro, care sa ajute la implementarea aplicatiei dezvoltate, iar locurile II si III vor primi finantare din partea Endava pentru examene de certificare in domeniul IT, in functie de interesele lor profesionale.

Dupa eveniment, echipele ale caror idei au potential real pentru a fi puse in practica vor primi suport pentru imbunatatirea, implementarea si prezentarea aplicatiei catre publicul iesean. in plus, odata implementate ideile, echipele vor avea sprijin din partea Endava pentru intretinerea si perfectionarea aplicatiilor.

„Știm ca specialistii IT sunt preocupati de dezvoltarea Iasului si vrem sa sprijinim cel putin o idee care sa aduca un plus de valoare orasului nostru, deoarece scopul Code4Iasi/Hackathon este dezvoltarea comunitatii locale. Pe parcursul competitiei, echipele vor primi sprijin din partea unor facilitatori din cadrul Endava, care ii vor ghida in dezvoltarea conceptului si in realizarea demo-ului. ”, a declarat Iulian Antonovici, Head of Development Endava la Iasi.

Juriul Code4Iasi/Hackathon va fi format din profesionisti cu experienta in IT, dar si reprezentanti ai comunitatii locale, care vor evalua potentialul impact al ideilor in comunitate si utilitatea lor pentru ieseni. Acestia sunt Constantin Pralea, Head of Architecture Endava la Iasi, Iulian Antonovici, Head of Development Endava la Iasi, Iulian Boia, director al Fundatiei Iasi Capitala Culturala Europeana, Ciprian Ionescu, membru al board-ului Fundatiei Comunitare Iasi si Gabriel Manole, co-fondator Management IT Forum.

O astfel de competitie vine cu multe beneficii: pe lânga rezolvarea punctuala a unei probleme in comunitatea locala si, implicit, imbunatatirea intr-o anumita masura a calitatii vietii din oras, se construiesc si relatii de colaborare intre profesionistii din IT, care isi folosesc expertiza comuna pentru o initiativa civica, respectiv intre membrii echipelor si facilitatorii Endava, al caror rol este sa ii ajute pe acestia sa conceapa si sa prezinte ideile.

„IT-ul reprezinta cel mai dinamic si mai prosper sector de afaceri din Iasi, un adevarat generator de inovatie si un model de sincronizare si conectare a Iasului cu cele mai noi tehnologii din lume. Mi-as dori ca macar o parte din energia si creativitatea IT-istilor din Iasi sa se transforme in proiecte ce au potentialul de a schimba fata comunitatii. Știu ca se poate, important e sa aflam daca suficient de multi oameni cred acelasi lucru si vor sa se implice alaturi de noi! Daca reusim asta, am avea un argument in plus pentru a deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021.” spune Iulian Boia, Director Executiv la Fundatia Iasi Capitala Culturala Europeana, membru al juriului Code4Iasi/Hackathon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here