Premierul interimar, Sorin Cimpeanu, i-a cerut, miercuri, ministrului Energiei, Andrei Gerea, sa dea un comunicat prin care sa clarifice „problema” de la Electrica, iar acesta a raspuns afirmativ, precizand totodata ca masura la care se face referire a fost luata in mod „public si transparent”, anunta Mediafax.

„Domnul ministru Gerea, avem o problema la Electrica, va rog sa clarificati aceasta problema printr-un comunicat”, i-a spus premierul interimar ministrului Energiei, Andrei Gerea, la inceputul sedintei saptamanale a Executivului, iar acesta a raspuns afirmativ.

„Da, domnule prim-ministru, vom da un comunicat de presa. E vorba de o masura luata in mod public si transparent in urma cu 45 de zile si pentru a fi pusa in aplicare avem nevoie si de votul altora”, a explicat Gerea.

Actionarii Electrica au aprobat, marti, propunerea Ministerului Energiei schimbarea actului constitutiv al companiei pentru trecerea de la un Consiliu de Administratie cu cinci membri la unul cu sapte membri. Decizia presupune demiterea actualului Consiliu si numirea de noi membri. Statul detine, prin Ministerul Energiei, o participatie de 48,78% la Electrica, fiind cel mai mare actionar.

Actionarii au fost convocati pe 14 decembrie pentru a alege un nou Consiliu de Administratie. Din actualul Consiliu de Administratie fac parte Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michiel Boersma, Cristian Busu si Victor Vlad Grigorescu.

Compania Electrica a fost listata la mijlocul anului trecut pe bursele de la Bucuresti si Londra. Statul roman a cedat astfel controlul companiei, ramanand cu o detinere de 48,78%.

Potrivit Fredom House, Centrul Roman de Politici Europene si Expert Forum, ministrul Energiei Andrei Gerea incearca sa intervina arbitrar in activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

Anul trecut, Romania a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reusit sa stranga 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice sa functioneze si pe viitor la standarde cel putin rezonabile si pentru a se dezvolta, spun ONG-urile.

Pentru a atrage increderea investitorilor, Romania a promis managament profesionist si urmarirea performantei. Ministerul Energiei a numit dupa procedura, pe criterii de competenta, membrii in Consiliul de Administratie (CA), noii actionari au numit persoane cu experienta in domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeana. Noul Consiliu de Administratie a propus proceduri de etica si responsabilitate, a oprit investitii inutile facute doar pentru a se incasa comisioane si a incercat sa faca din Electrica o companie rentabila, mai arata reprezentantii societatii civile.

„Noul ministru Andrei Gerea a incercat sa-i aduca „la ordine” pe membrii CA. A incercat sa intervina arbitrar in activitatea companiei, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. in fine, a incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii CA. intrucat a esuat, azi (marti, n.r.) a pus in practica un plan indirect: a propus cresterea numarului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea incearca sa-si numeasca oameni in CA al Electrica si sa puna astfel, post-mortem, mana pe bani. Un guvern mort care inca mai face mizerii”, spun in continuare ONG-urile.

Organizatiile citate atrag atentia ca, in plus, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), actionar minoritar la Electrica, a propus marti ca cei numiti in viitorul CA sa respecte criterii de profesionalism si integritate, dar propunerea a fost respinsa de ministerul condus de Andrei Gerea.

ONG-urile semnatare solicita viitorului Guvern sa opreasca acest proces, sa renunte la schimbarea componentei CA si sa revina la numarul de cinci membri pentru CA iar, daca nu este posibil, sa numeasca membrii suplimentari prin selectie deschisa, cautand profesionisti integri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here