Grupul auto german Volkswagen va oferi compensatii de pana la 1.000 de dolari (930 de euro) pentru fiecare autoturism diesel din Statele Unite afectat de problemele privind emisiile poluante.

Proprietarii vehiculelor din Statele Unite depistate cu probleme vor primi tichete valorice de 500 de dolari si un bon de inca 500 de dolari care va putea fi utilizat la concesionarii Volkswagen. in plus, vehiculul afectat va primi o garantie suplimentara de trei ani.

Volkswagen a transmis, potrivit unui comunicat citat de ziarul Le Figaro, ca va incepe sa trimita scrisori de informare proprietarilor de masini din Statele Unite.

„Oferim acest gest de bunavointa ca prima etapa pentru recastigarea increderii clientilor nostri”, a declarat Michael Horn, directorul general al filialei Volkswagen din America de Nord.

Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) a anuntat in urma cu o saptamana extinderea investigatiei in cazul grupului auto Volkswagen, acuzat ca a folosit dispozitive de manipulare a emisiilor si la motoare diesel mai puternice, ale unor modele SUV Audi si Porsche. Suspiciunile se refera la motoare diesel cu capacitatea de peste 2.000 de centrimetri cubi instalate pe circa 10.000 de vehicule Porsche, Audi si alte marci ale grupului VW vandute in Statele Unite incepand cu anul 2014. Este vorba de modelul Volkswagen Touareg 2014, Porsche Cayenne 2015, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L, si Q5 2016.

Volkswagen a anuntat la sfarsitul lunii septembrie ca circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit dupa ce Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) a acuzat VW ca a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA in materie de emisii, expunand cetateni americani la gaze poluante. Constructorul auto german ar fi instalat un software special in calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen si Audi. Dispozitivul este programat sa activeze un sistem de filtrare completa a particulelor doar in timpul testelor oficiale pentru emisii. Dupa teste, adica in situatiile generale de functionare a motorului, dispozitivul dezactiveaza sistemul de filtrare a particulelor, sustine Agentia americana pentru Protectia Mediului. Potrivit anchetei initiale a autoritatilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au incalcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle si Golf, precum si modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 si modelul Audi A3. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce in eroare sistemele de masurare a noxelor. in Europa, probleme similare au fost semnalate si la alte marci ale grupului VW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here