Visa Inc, operatorul celei mai mari retele de plati din lume, a convenit preluarea Visa Europe, intr-o tranzactie evaluata la pana la 21,2 miliarde de euro care va unifica brandul la nivel global, dupa opt ani in care cele doua companii au functionat separat, transmite Bloomberg.

Achizitia va permite Visa sa concureze mai eficient MasterCard.

Tranzactia include un avans de 16,5 miliarde de euro, in numerar si actiuni convertibile, si o posibila plata suplimentata de 4,7 miliarde de euro, la patru ani de la finalizarea acordului, au anuntat luni cele doua companii, intr-un comunicat.

Achizitia pune capat zvonurilor din ultimii ani din randul analistilor daca aceste companii, care s-au separat in 2007 inaintea ofertei publice initiale a companiei americane, se vor reunifica.

Visa Inc si Visa Europe, o asociere de banci europene cu peste 500 de milioane de carduri, faceau parte, pana in 2007, dintr-o retea globala detinuta de banci.

Majoritatea diviziilor au fuzionat pentru a forma Visa Inc, care s-a listat in 2008, iar Visa Europe a devenit companie separata.

Barclays este cea mai activa banca din cadrul retelei Visa Europe si va profita cel mai mult, in randul bancilor care vor incasa bani din tranzactie.

Peste 3.000 de companii vor profita probabil financiar de pe urma acordului.

Barclays ar putea primi pana la 1,2 miliarde de euro in total, inclusiv din avansul in numerar si actiuni, in functie de performanta Visa Inc si a actiunilor acesteia, a declarat o persoana apropiata situatiei, citata de Reuters.

Barclays a anuntat intr-un comunicat ca anticipeaza un castig dupa taxe de circa 400 milioane de lire, anul viitor, dupa finalizarea preluarii, suma reflectand doar componenta in numerar a preluarii.

„Tranzactia va fi in beneficiul institutiilor financiare, al comerciantilor, detinatorilor de carduri si al altor parteneri, precum si al angajatilor si actionarilor nostri”, a declarat directorul general al Visa Inc, Charlie Scharf.

Profitul Visa Inc in trimestrul patru fiscal a crescut cu 41%, la 1,51 miliarde dolari, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand a inregistrat cheltuieli pentru litigii de 283 milioane dolari.

Acordul de preluare a Visa Europe ar putea majora profitul Visa cu pana la 5%, potrivit estimarilor Donald Fandetti, analist la Citigroup.

Preluarea si procesul de integrare ar putea genera riscuri pe termen scurt pentru Visa, favorizand MasterCard, considera Chris Hickey, analist la Atlantic Equities.

Visa Europe, care are un acord de licentiere cu Visa Inc, a administrat anul trecut peste 500 de milioane de conturi si a procesat peste 16 miliarde de tranzactii, potrivit raportului anual.

in 2014, Visa Europe a castigat 219,8 milioane de euro, in crestere cu 29% comparativ cu anul precedent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here