Solutiile pentru afaceri in cloud vor inregistra o crestere medie anuala de 15-20% in urmatorii ani, potentialul pietei fiind estimat la 200 de milioane de euro in 2018, potrivit Ymens, primul broker de cloud din Romania. Serviciile de tipul Software ca Serviciu (SaaS) au un potential ridicat de crestere pe piata locala, licentele in cloud urmand sa reprezinte, conform datelor companiei de cercetare IDC, 15% din totalul vanzarilor de solutii software din Romania in urmatorii patru ani.

Cresterea estimata a pietei de cloud din Romania este aliniata tendintelor si perspectivelor de dezvoltare la nivel european. Solutiile pentru afaceri in cloud de tip ERP (Enterprise Resouce Planning), management de document si continut, colaborare sau CRM (Customer Relationship Management) inregistreaza o crestere cuprinsa intre 16% si 31% de la an la an in comparatie cu solutiile traditionale de IT, a caror evolutie este estimata la 3% pe an, potrivit datelor IDC pentru Europa Centrala si de Est.

Cloud-ul este un pas natural in evolutia tehnologica. Aliniat cu schimbarile de perceptie ale secolului, atat ale companiilor cat si ale indivizilor, cloud-ul isi revendica valoarea doar atunci cand livreaza beneficiile promise utilizatorilor, intr-un mod simplu si rapid. Acesta este obiectivul nostru si credem ca fiecare companie va face pasul catre cloud la momentul potrivit, existand astfel o probabilitate mare de a discuta despre o piata romaneasca a solutiilor cloud de peste 200 de milioane de euro in cativa ani. Cloud-ul va reprezenta, fara indoiala, o piesa centrala in puzzle-ul viitorului, si va genera nu doar avansul tehnologic sustenabil in societate, dar si un impact pozitiv substantial in viata noastra de zi cu zi”, declara Costin Matache, Director General Ymens, companie din cadrul Grupului Teamnet.

Email-ul este principala solutie de business utilizata in prezent in randul IMM-urilor din Romania (64,3%), urmata de solutii de facturare electronica (39,1%) si stocare de date (36,8%), conform datelor publicate de Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania in Carta Alba a IMM-urilor din 2015. Peste 26% din respondenti vad in utilizarea de noi tehnologii oportunitati de dezvoltare a afacerii iar avantajul platii unui abonament lunar pentru solutiile informatice, similar modelului cloud, a inregistrat o crestere semnificativa, de la 5,16% in 2014 la 18,9% anul acesta. Conform expertilor, numarul aplicatiilor cloud va creste de cel putin 10 ori in urmatorii cinci ani si, daca in prezent peste 60% din companiile enterprise utilizeaza cloud intr-o forma sau alta, in viitor inclusiv IMM-urile si institutiile publice vor lua in considerare cloud-ul, tot mai des, ca prima optiune pentru informatizarea si eficientizarea activitatii.

Peste 25% dintre IMM-uri declara ca folosesc deja o solutie de business pentru gestionarea relatiei cu clientii (CRM) si 16,4% au implementat deja solutii pentru planificarea resurselor companiei (ERP), conform unui studiu realizat de Ymens in prima jumatate din 2015 in randul a 359 de companii mici si mijlocii din Romania. Dintre respondenti, peste 36,5% si-au manifestat interesul in directia achizitionarii unei solutii, iar 30,6% sunt interesati de solutii ERP.

in prezent, securitatea datelor este principalul beneficiu al aplicatiilor informatice de afaceri pentru 47,4% dintre companiile mici si mijlocii din Romania, conform datelor publicate in Carta Alba a IMM-urilor din 2015, urmat de accesibilitatea datelor (42,2%) si colaborarea facila a echipei (28,6%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here