IMM-urile si institutiile publice folosesc Windows XP in proportie de 34%, in scadere de la 57% in 2014, dar Romania se afla inca pe locul al treilea in Europa de Est, la un an si jumatate dupa ce Microsoft a oprit asistenta tehnica pentru sistemul de operare, potrivit Bitdefender.

Windows XP este folosit inca de o treime dintre companiile mici si mijlocii si institutiile publice din Europa de Est, se arata intr-o analiza realizata de Bitdefender.

Ucraina se afla pe prima pozitie, Windows XP fiind inca instalat pe 41,2% dintre computerele IMM-urilor si institutiilor publice care folosesc software antivirus Bitdefender, anunta Mediafax.

Pozitia a doua este ocupata de Ungaria, cu 37,5%, urmata de Romania cu 34%, relateaza portalul ZDNet.

In iulie 2014, o analiza a Bitdefender a aratat ca aproximativ 57% dintre computerele utilizate in companiile mici si medii si institutiile publice din Romania sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar si dupa intreruperea de catre Microsoft a asistentei tehnice pentru acest sistem de operare.

Cercetarea de anul trecut a luat in calcul tari precum Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania si Brazilia, ponderea medie de utilizare a Windows XP in companii la nivel global fiind atunci de 18%, semnificativ mai mica decat cifra din Romania.

Analiza din acest an a Bitdefender arata ca in Polonia ponderea utilizatorilor de Windows XP este 24,05%, iar in Republica Moldova de 18,7%. Valori mai mici sunt inregistrate in Slovacia (10,6%), Bulgaria (6%) si Cehia (4,7%)

„Unii pot opta sa continue utilizarea Windows XP din cauza aplicatiilor si sistemelor pe care le folosesc”, a declarat Liviu Arsene, analist la Bitdefender.

Arsene considera ca piata Windows XP va continua sa scada atat la nivel global cat si in Europa de Est, in conditiile in care implicatiile de securitate nu vor mai fi neglijabile.

In Romania, principalul motiv pentru care IMM-urile si institutiile publice continua sa foloseasca Windows XP este compatibilitatea sistemului de operare cu aplicatiile, alti factori fiind atasamentul emotional, costurile de modernizare a dispozitivelor hardware si a softurilor, precum si productivitatea scazuta in perioada de tranzitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here