Directorul general al FMI Christine Lagarde a cerut statelor din G20 sa adopte reforme urgente pentru sustinerea cresterii economice, intre care masuri fiscale si structurale, in timp ce ministrii de Finante ai tarilor membre au promis sa nu isi devalorizeze monedele pentru avantaje competitive, informeaza Mediafax.

„Riscurile de inrautatire a perspectivelor au crescut, in special pentru economiile emergente. Masurile de prevenire a acestor riscuri au devenit mai urgente”, a afirmat Lagarde la reuniunea ministrilor de Finante din G20 care a avut loc weekend-ul trecut la Ankara, relateaza MarketWatch.

FMI a avertizat saptamana trecuta ca intentioneaza sa reduca estimarea referitoare la cresterea economiei mondiale in acest an, care se afla deja la cel mai redus nivel dupa criza financiara din 2008, partial din cauza incetinirii care are loc in China.

Mai multe economii amergente mari se afla in recesiune si incearca sa relanseze cresterea, in special cele dependente de preturile materiilor prime.

„Este necesar un efort concertat pentru rezolvarea acestor probleme, intre care politicile monetare relaxate in economiile dezvoltate, politici fiscale care sa sustina cresterea si reforme structurale pentru stimularea cresterii productiei si productivitatii”, a spus Lagarde.

tarile din G20 s-au angajat anul trecut sa accelereze cresterea economiei globale cu 2 puncte procentuale la fiecare 5 ani, dar eforturile au fost sub asteptari din cauza problemelor politice interne.

FMI a mai avertizat Rezerva Federala a Statelor Unite sa nu inceapa prea devreme cresterea dobanzilor. Institutia a sustinut in repetate randuri sa banca centrala americana ar trebui sa amane prima majorare a dobanzii de politica monetara pana in 2016, nu doar pentru ca economia SUA nu este pregatita, dar si din cauza implicatiilor globale.

Grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii si-a reinnoit la reuniune angajamentul de a rezista tentatiei de a deprecia monedele pentru a castiga avantaje competitive in contextul in care efectele negative ale incetinirii economiei Chinei se resimt acut la nivel international si risca sa slabeasca economia mondiala.

in prezent, FMI anticipeaza o crestere a economiei mondiale de 3,5% pentru 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here