Preturile petrolului au crescut joi cu 10% si au inregistrat cel mai mare avans in peste sase ani, iar tendinta ascendenta se mentine si in tranzactiile de vineri, ca efect al cresterii economice peste asteptari a SUA in trimestrul al doilea, relateaza Bloomberg.

La New York, petrolul cu livrare in octombrie este cotat in urcare cu 0,99%, la 43,1 dolari pe baril, informeaza Mediafax.

Petrolul Brent, de referinta la bursa din Londra, creste cu 0,78%, la 47,94 dolari pe baril.

„In termeni procentuali, cresterea de 10% de joi este spectaculoasa. in dolari insa, cresterea a fost de doar 4 dolari”, a declarat Daniel Ang, analist la Phillip Futures.

Economia americana a inregistrat un avans de 3,7% in trimestrul al doilea, depasind toate estimarile analistilor intervievati de Bloomberg, potrivit datelor publicate joi de Departamentul pentru Comert.

Cresterea preturilor petrolului s-a accentuat dupa ce Royal Dutch Shell a anuntat o situatie de forta majora in privinta exporturilor din Nigeria, compania lucrand la repararea a doua conducte inchise din cauza hotilor si a unei avarii.

Pretul petrolului de referinta in SUA a scazut sub 40 de dolari pe baril in aceasta saptamana, din cauza temerilor provocate de incetinirea cresterii economiei chineze.

Cotatiile titeiului sunt cu circa 31% sub un maxim al acestui an atins in luna iunie, pe fondul speculatiilor ca supraoferta la nivel global se va prelungi. Membrii OPEC au refuzat sa reduca productia, in timp ce stocurile din SUA sunt cu 90 de milioane de barili pentru media ultimilor cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here