Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a pierdut 73 de miliarde de coroane (8,8 miliarde dolari) in trimestrul al doilea, inregistrand primul declin in trei ani, din cauza evolutiei negative a pietelor globale de obligatiuni si actiuni, anunta Mediafax.

Fondul, cu active de 870 de miliarde de dolari, a scazut cu 0,9% in trimestrul doi, pe fondul unui declin de 0,2% al actiunilor detinute si de 2,2% al obligatiunilor. Activele imobiliare ale fondului au crescut cu 2%, relateaza Bloomberg.

„Investitiile in active cu venituri fixe au fost afectate de cresterea randamentelor pe principalele piete ale fondului. in cazul actiunilor, rezultatul a fost afectat de titlurile din Statele Unite”, a declarat Yngve Slyngstad, director general al fondului.

Fondul cu sediul in Oslo, in care statul norvegian plaseaza majoritatea veniturilor din vanzarile de petrol pentru a evita supraincalzirea economiei, a inceput sa scada pe fondul prabusirii cotatiilor petrolului, potrivit bancii centrale a Norvegiei.

Slyngstad a mai avertizat ca castigurile fondului vor scaderea in conditiile in care bancile centrale ale statelor dezvoltate au luat masuri de stimulare a economiilor care au dus la reducerea randamentelor obligatiunilor.

Cele mai mari detineri de actiuni ale fondului sunt formate din titluri Nestle, Apple si Novartis, iar cele mai mari detineri de obligatiuni sunt in Statele Unite, Japonia si Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here