HSBC, cea mai mare banca din Europa, ar putea concedia pana la 20.000 de angajati, in cadrul masurilor de reorganizare pregatite de directorul general Stuart Gulliver.

Planul ar putea include vanzarea operatiunilor HSBC din Brazilia si Turcia si restrangerea operatiunilor bancii de investitii, informeaza Mediafax.

Potrivit unor surse citate de Sky News, HSBC ar putea renunta la 10.000-20.000 de angajati. Numarul nu a fost finalizat, iar Gulliver ar putea prezenta planul la o intalnire cu investitorii programata pe 9 iunie.

La sfarsitul anului trecut, HSBC avea aproape 258.000 de angajati.

Reprezentantii HSBC au refuzat sa comenteze informatiile relatate de Sky News.

Nu este clar cate dintre masurile de restructurare care urmeaza sa fie prezentate au fost deja anuntate de banca.

Gulliver a fost numit director general al HSBC in 2011, iar de atunci au fost desfiintate peste 50.000 de locuri de munca, in cadrul reorganizarii bancii. Totusi, au crescut presiunile din partea actionarilor pentru mai multe masuri de crestere a profitabilitatii institutiei financiare.

Dobanzile scazute si reglementarile mai stricte din sectorul financiar au afectat HSBC mai mult decat pe alte banci, in ultimii ani, iar Gulliver a ratat unele dintre tintele de profit si costuri.

Din acest motiv, Gulliver a vandut sau a renuntat la 77 de divizii de afaceri, de la venirea la conducerea bancii. in februarie, Gulliver a anuntat ca operatiunile din Turcia, Brazilia, Mexic si Statele Unite trebuie sa devina mai profitabile.

Potrivit Sky, reducerea numarului de locuri de munca asteptata sa fie anuntata pe 9 iunie nu va include impactul vanzarii diviziilor din Brazilia si Turcia.

Mai putin sigure sunt planurile pentru divizia de investitii, care asigura o treime din profitul grupului HSBC.

Mai multi investitori si analisti au spus ca HSBC a fost devansata de alte banci concurente in reformarea diviziei de investment banking. Profitul acestei divizii a scazut cu 1,1 miliarde de dolari in 2014 fata de anul anterior, pe fondul conditiilor dificile din piata.

Analistii asteapta si mai multe informatii legate de oportunitatea transferarii sediului central al HSBC din Londra in alta regiune, posibil la Hong Kong.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here