Executia bugetului general consolidat la finele lunii februarie s-a incheiat cu un excedent de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, fata de un deficit de 3,1 miliarde lei, (0,46% din PIB) inregistrat la aceeasi data a anului 2014, anunta Mediafax.

La finele lunii ianuarie, excedentul a fost de 3,95 miliarde lei (0,56% din PIB).

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 33,8 miliarde lei in primele doua luni, reprezentand 4,8% din PIB. incasarile au fost cu 10,9% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Au fost inregistrate cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (+19,5% ), accize (+14,1%), impozitul pe venit (+11,4%), impozitul pe profit (+7,9%) si venituri nefiscale (+23,9%).

incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus cu 4,5%, influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate, cu 3,4%, in timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 2,1%.

Cheltuielile bugetare, in suma de 31,5 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 6,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

in structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri semnificative la subventii (-39,9%), dobanzi (-16,2%) si bunuri si servicii (-10,6%).

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2 miliarde lei, respectiv 0,3% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeasi data a anului precedent.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov declara ca a fost modificata programarea bugetara pentru ca maximul de cheltuieli publice sa fie realizate in trimestrele II si III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel ca deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB. Potrivit programarii bugetare, cheltuielile publice ar urma sa fie mai mici in trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric.

Guvernul s-a angajat pentru acest an sa se incadreze intr-un deficit de 1,83% din PIB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here