Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, sa transmita firmelor producatoare de medicamente ca solicitarea de actualizare a preturilor la medicamente se bazeaza pe dreptul romanilor de a plati acelasi pret precum cel achitat de alti cetateni din state membre UE, informeaza Mediafax.

„Va rog sa explicati ca suntem in Uniunea Europeana si ca romanii au dreptul sa plateasca medicamentele la preturile care sunt accesabile si pentru alti cetateni europeni: bulgari, maghiari, germani, ce or fi ei. Nu cu 25% in plus. stiu ca producatorii sunt suparati si de asta, din 2009 pana azi, nu am facut ce trebuia, dar trebuia sa facem mai demult. Nu facem altceva decat sa dam drepturile romanilor de a plati medicamentele la preturile din Uniunea Europeana. inteleg ca va fi o lupta grea. Cu cat veti explica mai mult, cu atat vom castiga mai usor aceasta batalie”, i-a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern, in fata presei.

Ministerul Sanatatii a solicitat tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze, pana la 10 martie 2015, toate preturile la medicamentele de uz uman.

Astfel, pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari, respectiv Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.

Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate a aratat ca actualizarea preturilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de pana la 20 la suta la unele produse, iar diferenta de bani va putea fi utlizata pentru achizitia de tratamente inovatoare.

In schimb, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) sustine ca scaderea pretului la medicamente trebuie facuta simultan cu implementarea unor mecanisme de protectie care sa garanteze ca produsele pentru Romania ajung la pacienti, in ciuda pretului mic.

Reprezantantii pacientilor sunt de parere ca faptul ca Romania practica cel mai mic pret din Europa la medicamente face ca „interese comerciale imorale si ilegale sa faca atractiva vanzarea medicamentelor produse pentru Romania in alte tari, pe bani mai multi si cu plata in avans”.

De asemenea, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a transmis ca pretul real al medicamentelor in Romania este cu 29% sub cel afisat in catalogul national al preturilor, iar noi scaderi de preturi vor determina o crestere a comertului intracomunitar in detrimentul pacientului roman, care nu isi va mai gasi medicamentele necesare.

Asociatia sustine ca pretul medicamentelor in Romania este comparat cu pretul din alte 12 tari europene care au insa sisteme si politici de sanatate diferite de situatia din Romania, respectiv o alta cheltuiala pe cap de locuitor si un alt sistem de finantare si de compensare al medicamentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here