Banca Nationala a Romaniei a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Rata anuala a inflatiei s-a situat in decembrie la 0,83%, inregistrand un minim record, informeaza Mediafax.

Cresterea medie a preturilor a fost anul trecut de 1,1% fata de 2013, determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC), si de 1,4% dupa indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC).

La prognoza din noiembrie, BNR a redus estimarea privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru 2014 si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele anticipate in august.

Astfel, banca centrala estima ca rata anuala a inflatiei va cobori in primul trimestru al acestui an sub 1,5%, limita inferioara a intervalului din jurul tintei de 2,5%, pentru ca apoi sa revina la acest nivel in trimestrul al doilea si sa urce pana la finele anului la 2,2% si mai departe in 2016, la 2,6% in T3.

Isarescu a reiterat in ianuarie, dupa prima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, ca rata inflatiei va ramane pentru mai multe luni sub intervalul tintit de BNR (2,5% plus/minus un punct procentual), adica sub 1,5%, prognoza fiind diferita fata de estimarile anterioare in principal din cauza scaderii sub anticipatii a pretului petrolului.

CA al BNR a analizat si aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata luni, 9 februarie.

De asemenea, CA al BNR a decis miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2 puncte procentuale.

Astfel, banca centrala va reduce dobanda de politica monetara la 2,25% incepand de joi, 5 februarie, aceasta reprezentand a cincea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o scadere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la inceputul acestui an.

Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat de presa.

De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Decizia bancii centrale era asteptata de analisti, care estimau o taiere a dobanzii-cheie de 0,25 puncte procentuale, concomitent cu pastrarea ratelor RMO aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here