Problema aprecierii francului poate fi rezolvata in mica masura prin procedura insolventei personale intrucât aceasta este favorabila doar celor in incapacitate de plata, iar pentru restul persoanelor cu credite in moneda elvetiana le-ar ingreuna situatia, potrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

„in raport cu criza actuala a francului elvetian, cu siguranta ca adoptarea legii insolventei persoanelor fizice i-ar putea ajuta pe cei care nu işi mai pot sustine ratele bancare şi au un risc real de executare silita, dându-le şansa de a se pune sub protectia legii insolventei. Aceste conditii se aplica doar câtorva dintre debitorii afectati de aprecierea valutei elvetiene, cei care sunt efectiv in incapacitate de plata. Pentru majoritatea pagubitilor, incidentul este de natura sa ingreuneze foarte mult situatia fara a ii duce insa efectiv in incapacitate de plata. Aşadar persoanele care au o situatie ingreunata din perspectiva maririi ratei, insa au suficiente lichiditati pentru a o suporta nu vor putea apela la prevederile acestei legi a insolventei personale”, a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Godinca Herlea, asociat coordonator CITR.

El mentioneaza ca proiectul legii falimentului personal presupune indeplinirea unor conditii preliminare de catre debitor, anume existenta a minim doi creditori cu datorii restante de mai mult de 30 de zile.

De asemenea, nu exista o limita minima a valorii datoriei decât in cazul in care cererea de deschidere a procedurii insolventei personale este depusa de catre un creditor şi nu de datornic. in acest caz, creditorul trebuie sa faca dovada ca detine o datorie de minim 25.000 lei.

Odata ce sunt indeplinite aceste conditii preliminare, debitorul are optiunea de a depune o propunere de plan de rambursare, care se poate intinde pe o durata de maxim 5 ani. Planul prevede modalitatea prin care debitorul persoana fizica işi asuma sa achite datoriile catre creditori, in ordinea prioritatii lor legale, din diverse surse de venit cum sunt de exemplu salariile sau incasarea de chirii. Planul va fi pus in practica doar daca este acceptat de minim 50% din creditorii neinruditi şi confirmat de instanta de judecata.

in cazul in care un astfel de plan nu este depus sau nu este acceptat, debitorul intra in procedura de lichidare, caz in care ii sunt valorificate bunurile proprietate personala pentru achitarea datoriilor. Administratorul judiciar se ingrijeşte insa sa i se asigure persoanei fizice falimentare o alocatie lunara din care sa işi asigure traiul zilnic.

„Daca ne uitam la cazurile in care este vorba despre credite pe termen lung, de 15-20 ani, este foarte greu de crezut ca o persoana fizica debitoare in aceasta situatie şi-ar putea asuma achitarea unui asemenea credit in doar 5 ani. Prin urmare, accesarea legii insoventei personale in acest caz ar duce cel mai probabil la neacceptarea de catre banca a unui plan care sa-i reduca substantial creanta şi prin urmare s-ar trece direct la procedura de lichidare a activelor”, a explicat reprezentantul CITR.

in concluzie, CITR considera ca problema ascensiunii francului elvetian poate fi rezolvata doar intr-o mica masura prin procedura insolventei personale, şi anume pentru persoanele care sunt in incapacitate de plata.

„Tocmai de aceea şi tinând cont ca este vorba despre o reglementare legala de mare impact pentru economie şi pentru intreaga comunitate, este recomandat ca legea falimentului personal sa nu fie tratata in graba şi sub presiunea unei spete particulare, cum este cazul crizei francului elvetian. Proiectul de lege este benefic, insa necesita completari şi modificari care nu trebuie ignorate, mai ales luând in calcul ca reprezinta doar o solutie partiala pentru criza actuala generata de valuta elvetiana”, a conchis Herlea

in prezent, proiectul de lege privind falimentul persoanei se afla in dezbatere in Camera Deputatilor, dupa ce acesta a trecut de Senat. Odata cu aparitia crizei generate de aprecierea fara precedent a francului elvetian, subiectul a redevenit unul cu prioritate, incercându-se astfel sa se gaseasca o solutie pentru cei care au contractat credite in aceasta valuta şi care sunt acum obligati sa achite in unele cazuri rate duble fata de valoarea agreata initial.

Cursul francului elvetian anuntat de Banca Nationala a României a scazut marti cu 0,8%, la 4,4354 lei, dupa ce a inregistrat recorduri succesive in ultimele trei şedinte.

Cursul anuntat marti de BNR pentru francul elvetian este cu 18,5% peste valoarea inregistrata miercuri, cu o zi inainte ca banca centrala a Elvetiei sa renunte la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternica a monedei elvetiene.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elvetiei in 2011, când francul era aproape la paritate fata de euro, la fel ca in prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here