Romanii acorda tot mai multa atentie cheltuielilor de sarbatori si cauta sa-si planifice si sa-si optimizeze bugetul, arata un sondaj online desfasurat pe www.SigurantaFinanciara.ro, la initiativa Provident Financial Romania.

64% dintre respondenti au declarat ca planifica din timp cheltuielile de sarbatori si fac tot posibilul sa se incadreze in buget, iar aproximativ o treime vor face sporadic cumparaturile de sarbatori, care includ cosul de cumparaturi pentru Craciun, cadourile si alte achizitii specifice, chiar daca se asteapta sa depaseasca bugetul disponibil. Cosul de cumparaturi va presupune un buget similar cu cel al oricarei alte saptamani din an pentru 44% dintre respondenti, in timp ce 33% se asteapta sa cheltuiasca cel putin dublu fata de cosul saptamanal obisnuit.

Pentru cadourile de sarbatori, 36% dintre respondenti au spus ca vor aloca aproximativ o treime din veniturile lunare ale familiei. in acelasi timp, 37% dintre ei vor cheltui sub 10% din veniturile lunare, intrucat au economisit si au planificat din timp bugetul pentru a acoperi aceste cheltuieli. 15% dintre respondenti sustin ca vor aloca un buget de cel putin jumatate din veniturile lunare ale familiei pentru cadourile de sarbatori, iar 12% au spus ca se vor imprumuta pentru a-si echilibra bugetul de sarbatori.

Peste 66% dintre participantii la sondaj nu vor pleca in vacanta in acest an si vor petrece sarbatorile in familie, in timp ce un sfert dintre respondenti spun ca au planificat din timp vacanta de iarna, au economisit si au cautat oferte speciale si reduceri pentru biletele de avion si cazare.

“Sondajul Siguranta Financiara confirma interesul romanilor pentru optimizarea bugetului de sarbatori si planificarea eficienta a cheltuielilor. Educatia financiara este una dintre prioritatile strategiei noastre de investitie in comunitate si vom continua sa dezvoltam platforma www.sigurantafinanciara.ro pentru a raspunde nevoii de informare a romanilor si a-i ajuta sa ia decizii financiare in cunostinta de cauza”, a declarat Viktor Boczán, directorul general al Provident Financial Romania.

Chestionarul a fost completat pe www.sigurantafinanciara.ro de 640 de respondenti din toata tara in perioada 12 noiembrie – 15 decembrie 2014. Siguranta Financiara este un centru online de resurse de educatie financiara si antreprenoriala, lansat in octombrie 2013 cu sustinerea companiei de credite de consum Provident Financial Romania. Platforma a avut peste 40.000 de vizitatori unici pe parcursul acestui an, 30% dintre ei revenind cu regularitate pe site.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here