Omul de afaceri Ovidiu Tender a anuntat marti ca firma Ten Airways, al carui proprietar este, a incheiat colaborarea cu operatorul aerian Fly Romania, din cauza unor datorii neachitate de 400.000 de euro, precizand ca nu a fost niciodata implicat in actionariatul sau managementul Fly Romania.

„Fly Romania este o societate cu capital privat in care nici eu nici o societate din grup nu este actionar. Ea este proprietatea lui Catalin Butu, fost CEO la Ten, care ne-a adus mari prejudicii atat materiale, cat si de imagine prin asocierea cu noi.Ten, in dorinta de a avea asigurata activitatea intregul an a incheiat un contract de presaari servicii cu Fly, pentru a pune la dispozitia Fly aeronave si personal specializat pentru efectuarea de zboruri la comanda Fly, care avea intreaga activitate comerciala in propria responsabilitate. Vazand insa ca lucrurile incep sa ia o turnura nefavorabila atat pentru noi, cat si pentru clienti, am dispus un control in urma caruia au rezultat deficienie manageriale grave, urmate de pierderi financiare. Din relatia pe care Butu si-a creat-o cu propria lui companie, Fly Romania, a rezultat un important debit al Fly catre Ten, cifrat la 400.000 de euro”, a declarat Ovidiu Tender, citat de Mediafax.

Omul de afaceri a explicat ca ideea companiei a apartinut exclusiv lui Butu, iar firma care a operat zborurile Fly Romania era o firma infiintata de mama acestuia.

„Singurul actionar in companie este Catalin Butu. S-a pus problema sa devenim actionari daca lucrurile merg bine. La un moment dat, dupa o luna doua, ne-am trezit ca avem de incasat de la Fly Romania foarte multi bani. Atunci lucrurile au inceput sa se schimbe. Am pus intrebari de ce nu achita aceste sume. I-am recomandat sa-si dea demisia de la compania mea, pentru ca nu pot sa fiu de acord sa-si creeze o capusa pe langa Ten Airways. A plecat cu tot cu frma care opera Fly Romania, care nu mai are sediul la noi”, a continuat Tender.

El a aratat ca a fost de acord cu propunerea lui Butu pentru ca astfel parea ca va acoperi perioadele extrasezon, cand operatorii mari nu au nevoie sa inchirieze aeronave in sistem ACMI sau charter.

Tender a aratat ca banii trebuie sa existe undeva, iar daca se va constata ca s-au facut fraude va face plangere penala impotriva fostului angajat, actualul patron al Fly Romania.

Potrivit datelor disponibile la Registrul Comertului, compania Necessair Consulting SRL, care opereaza zborurile Fly Romania, este detinuta intergral de Catalin Adrian Butu.

in urma cu o luna si jumatate au aparut primele probleme pentru clientii care au cumparat bilete si au facut rezervari prin intermediul Fly Romania, cand au inceput sa fie amanate sau chiar anulate mai multe curse catre Tulcea, Timisoara sau Bergamo.

Fly Romania a anuntat marti ca anularea zborurilor din ultima perioada a fost cauzata de motive operationale, procesatorul blocand platile fara preaviz, iar pasagerii afectati au fost rerutati si primesc banii inapoi.

„Fly Romania isi cere scuze tuturor pasagerilor care au achizitionat bilete pentru neplacerile aduse prin modificarea, respectiv anularea zborurilor din ultima perioada. Compania precizeaza totodata ca toate aceste modificari au fost cauzate de motive operationale, independente de vointa companiei si in ciuda eforturilor depuse in mod sustinut. (…) Motivul anularii curselor este de ordin operational, procesatorul de plati a blocat platile catre Fly Romania, fara preaviz, motivand o evaluare de risc nejustificata bazata pe gradul de incarcare a curselor. Lipsa fondurilor a dus la imposibilitatea operarii curselor, generand o scadere imediata a increderii pasagerilor si respectiv a incetarii vanzarilor”, se arata intr-un comunicat al operatorului aerian.

in plus, subdimensionarea bugetului de marketing si o campanie agresiva a concurentei au contribuit la scaderea vanzarilor.

„Toti pasagerii afectati de anularea curselor sub termenul legal de 14 zile au fost rerutati pe zborurile Fly Romania disponibile sau pe zboruri operate de alte companii si/sau au primit banii inapoi pentru biletele achizitionate, conform reglementarilor europene in vigoare”, potrivit sursei citate.

Procesul de rambursare a contravalorii biletelor pentru zborurile neefectuate este in desfasurare si toti pasagerii isi vor primi banii inapoi pe masura ce procesatorul de plati online ii va elibera, dupa verificarea prealabila a datelor bancare ale cardurilor folosite.

Operatorul aerian precizeaza ca intarzierile in rambursare se datoreaza procedurilor diferite ale procesatorului care auditeaza lunar incasarile.

Pe de alta parte, zborurile Fly Romania Bucuresti – Antalya nu au fost intrerupte si sunt operate in parteneriat cu Air Bucharest, in aceleasi conditii de transport.

„in zilele urmatoare va avea loc o intalnire cu reprezentantii procesatorului de plati pentru deblocarea sumelor aferente”, se spune in comunicat.

Numarul pasagerilor care au achizitionat bilete Fly Romania este de aproximativ 9.400, iar numarul celor transportati este de 1.290.

Aproximativ 3.500 de pasageri au fost rerutati pe alte companii si alti 3.500 urmeaza sa fie rambursati. Numarul pasagerilor Fly Romania rambursati total sau partial este de 1.110.

„Se analizeaza in continuare gasirea unei solutii de transport pentru pasagerii din perioada urmatoare. Depunem eforturi in continuare pentru solutionarea problemelor aparute si ne exprimam optimismul in ceea ce priveste rezolvarea situatiei cat mai rapid si reluarea programului normal de zboruri”, mai arata Fly Romania.

Fly Romania a inceput operarea zborurilor la mijlocul lunii mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here