Presedintele gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, a reusit sa scape in ultimul moment de sanctiunile impuse de catre UE, in urma unor actiuni de lobby, la Bruxelles, ale mai multor companii europene in domeniul energetic, scrie cotidianul economic Vedomosti in editia de joi, citand surse.

Uniunea Europeana (UE) a extins luni lista cu persoane vizate de sanctiuni din cauza crizei din Ucraina, adaugand 13 nume pe ea, informeaza Mediafax.

Initial, Aleksei Miller, presedintele-director general al Gazprom, figura pe aceasta noua lista, dar o serie de grupuri europene au insistat pe langa Guvernele lor pentru ca acesta sa fie scos de pe lista, argumentand ca aceste sanctiuni vor complica in mod considerabil activitatea cu gigantul rus, care este un actor incontestabil pe piata europeana, a declarat un bancher in domeniul investitiilor apropiat de firme cu activitate in sectorul energetic.

„Nu a fost usor sa ne facem auziti de catre autoritati, a fost necesar sa dam numeroase telefoane pentru a obtine o reactie”, a declarat, de asemenea, pentru ziar, reprezentantul unei firme europene, sub protectia anonimatului.

Potrivit acestei surse, grupuri franceze, germane si italiene au actionat in favoarea lui Miller.

Contactat de catre Vedomosti, un purtator de cuvant al grupului Total a declarat ca nu stie daca societatea a insistat pe langa lideri europeni pentru a-l scapa de sanctiuni pe Miller.

GdF, Shell, E.On, Enel, BP, OMV si Gazprom au refuzat sa comenteze.

UE importa un sfert din gazele naturale pe care le consuma din Rusia, iar o serie de grupuri au incheiat acorduri cu Gazprom pentru a exploata resurse in Rusia, urmand modelul anglo-olandez Shell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here