Grupul chinez Lenovo, cel mai mare producator de PC-uri din lume, va prelua divizia de servere a companiei americane International Business Machines (IBM) pentru 2,3 miliarde de dolari, conform unui acord convenit de cele doua parti, informeaza Mediafax.

intelegerea prevede plata a 2 miliarde de dolari si transferul unui pachet de actiuni Lenovo pentru a acoperi diferenta, se arata intr-un comunicat comun publicat, joi, de Lenovo si IBM, transmite Bloomberg.

Companiile au mai negociat si anul trecut tranzactia, cand afacerea era evaluata la 4,5 miliarde de dolari, fara a ajunge insa la un acord din cauza pretului.

Achizitia afacerii de servere X86 a IBM include serverele si switch-urile System x, BladeCenter si Flex System blade.

Confruntat cu declinul livrarilor de PC-uri la nivel global, seful Lenovo, Yang Yuanqing, a mentinut producatorul chinez pe crestere prin extinderea in Europa si America de Sud, precum si pe piata dispozitivelor mobile. Acum, Yang vizeaza, prin noua achizitie, intrarea pe segmentul echipamentelor de stocare si serverelor pentru companii.

„Suntem increzatori ca putem dezvolta aceasta afacere pe termen lung”, a spus el.

Lenovo, in prezent cel mai mare producator de PC-uri din lume, si-a inceput ascensiunea spre aceasta pozitie in 2005, prin preluarea diviziei producatoare de computere a IBM. Compania doreste sa se extinda catre piata echipamentelor pentru stocare de date si serverelor, pentru a combate astfel efectul declinului pietei PC-urilor asupra afacerilor.

Dupa preluarea diviziei de PC-uri a IBM, Lenovo a mai cumparat producatorul german Medion si productia de computere a grupului japonez NEC. Compania chineza a devenit anul trecut cel mai mare producator de PC-uri la nivel global, detronand Hewlett-Packard (HP).

Tranzactia ar putea fi analizata de autoritatile americane pentru un eventual impact asupra securitatii. Autoritatile ar putea intarzia si chair ar putea bloca preluarea diviziei IBM de catre Lenovo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here