Ucraina a oprit achizitiile de gaze din Europa, iar unicul furnizor va fi Rusia, care ofera cele mai mici preturi, a declarat joi ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavitski, citat de RIA Novosti.

„Gazele din Rusia sunt in prezent optiunea cea mai profitabila”, a spus Stavitski.

Ucraina a cumparat in ultimii doi ani gaze din Polonia si Ungaria si era pe cale sa incheie un alt acord cu Slovacia, in incercarea reducerii dependentei de livrarile Rusiei, pe fondul tensiunilor generate de politica anterioara a Ucrainei de apropiere economica de Europa, informeaza Mediafax.

Autoritatile de la Kiev ar fi trebuit sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana, in noiembrie, dar presedintele Viktor Ianukovici a renuntat la acord in ultimul moment. in schimb, Ianukovici a incheiat in decembrie un acord cu Rusia, prin care Ucraina a obtinut un imprumut de 15 miliarde de dolari si un discount la pretul gazelor.

Astfel, Rusia a acceptat sa reduca de la 1 ianuarie pretul gazelor livrate statului ucrainean de la 400 de dolari pentru o mie de metri cubi la 268 de dolari.

Noul nivel al pretului va fi confirmat trimestrial, potrivit acordului, care da posibilitatea Rusiei sa impiedice o apropierea a Ucrainei de UE.

Agentia ucraineana UNIAN a relatat miercuri ca Ucraina a oprit achizitiile de gaze din Europa de la 1 ianuarie.

Stavitski declara in decembrie ca Ucraina va fi in interesata in continuare sa importe gaze din Uniunea Europeana, chiar daca a obtinut o reducere de pret din partea Gazprom evaluata la sapte miliarde de dolari pe an.

Stavitski arata atunci ca pana la sfarsitul anului 2013 va fi semnat un acord de import de carburanti cu Slovacia. Totodata, acordurile semnate cu Rusia nu ar influenta acordurile cu Exxon Mobil si Chevron pentru dezvoltarea resurselor de gaze din Ucraina.

Ucraina convenise in decembrie conditiile de achizitie a pana la zece miliarde de metri cubi de gaze pe an din UE, prin intermediul gazoductelor slovace. Importul de gaze prin Slovacia oferea Ucrainei o alternativa la gazele rusesti, intr-o perioada marcata de protestele opozantilor presedintelui Ianukovici.

Ucraina a inceput sa cumpere gaze din Polonia in noiembrie 2012, iar din Ungaria in luna aprilie a acestui an.

RWE Supply & Trading din Germania are un acord cadru cu NAK Naftogaz din Ucraina, pentru furnizarea a pana la zece miliarde de metri cubi de gaze pe an pana in 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here