In Capitala, dezvoltatorii – mici si mari deopotriva – isi recapata curajul de a demara noi constructii.

in perioada de boom a pietei imobiliare, majoritatea ansamblurilor rezidentiale anuntate in Capitala (si nu numai) vizau cumparatorii cu venituri (mult) peste medie (fapt justificat si de prezenta in piata a unui numar semnificativ de investitori, care puneau presiune asupra preturilor si creau o imagine falsa asupra puterii reale de cumparare a populatiei). Cei aproape patru ani de criza au adus insa o schimbare pozitiva la acest capitol. Astfel, cei care mai construiesc azi locuinte incearca din rasputeri sa se adapteze la cerintele actuale ale clientului final. Editia de toamna a Targului Imobiliar National – Timon (ce se desfasoara intre 25 si 28 octombrie, in Piata Constitutiei din Bucuresti) reflecta din plin aceasta transformare a pietei. Aici, majoritatea investitiilor in apartamente noi tintesc segmentul mediu sau mediu-plus al pietei (clienti prin Prima Casa sau cu un buget usor mai ridicat).

Dezvoltari de amploare si in oras si la periferie

Unul dintre marii dezvoltatori prezenti la Timon este Adama – companie care a anuntat de curand demararea fazelor secunde de constructie la ansamblurile rezidentiale Edenia Titan si Evocasa Optima. Pana in toamna anului viitor urmeaza a fi ridicate 210 locuinte, cu una, doua si trei camere, printr-o investitie cumulata de 14,1 milioane de euro. Potrivit lui Asher Lax, managerul de marketing si vanzari al Adama, segmentul tintit prin noua investitie este mediu-plus, respectiv acei clienti care isi permit sa cumpere o locuinta noua cu circa 70.000 de euro.

Un alt ansamblu de mari dimensiuni este Adora Urban Village, un complex amplasat pe soseaua Alexandriei, in Bragadiru. Acesta ar trebui sa cuprinda 12 blocuri cu trei si patru etaje, cu un total de 500 de unitati locative. Dezvoltatorul este Tagor Properties, un joint-venture dintre un fond de investitii israelian si unul englez. Primele doua blocuri, ce cuprind 80 de unitati cu una, doua si trei camere, au fost deja finalizate, urmand a fi receptionate in primavara anului viitor. Preturile pornesc de la 39.900 de euro pentru o garsoniera de 44 de metri patrati utili (si balcon de sapte metri patrati), de la 51.800 de euro pentru un apartament cu doua camere de 61 de metri patrati (si balcon de noua metri patrati) si de la 68.000 de euro pentru o locuinta tricamerala de 85 de metri patrati (si balcon de 12 metri patrati). Valoarea investitiei in primele doua blocuri de locuinte s-a ridicat la 4,5 milioane de euro, in vreme ce suma totala necesara pentru constructia intregului ansamblu este estimata la 35 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Nord si sud

Complexul Dream Residence, situat in zona Rahova-Pucheni din Capitala, este compus din doua blocuri de locuinte si presupune o investitie de opt milioane de euro. Primul imobil, format din 40 de apartamente (dintre care jumatate au fost contractate) a fost finalizat luna aceasta. Lucrarile de constructie la al doilea bloc, format din 84 de locuinte, au fost demarate la jumatatea lunii septembrie si urmeaza a fi finalizate in primavara lui 2013. Preturile pornesc de la 28.900 de euro pentru o garsoniera de 31-32 de metri patrati utili, 49.900 de euro pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata utila de 42-48 de milioane de euro si de la 69.500 de euro pentru un apartament cu trei camere de circa 67 de metri patrati utili.

Un alt ansamblu rezidential nou este North 24 Residence, un bloc de 24 de unitati locative (20 de apartamente cu trei camere si patru duplexuri) situat in Pipera. Preturile pornesc de la 58.500 de euro (fara TVA) pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata utila de 68 de metri patrati si ajung pana la 170.000 de euro (fara TVA) pentru un duplex de 214 metri patrati, cu cinci camere si trei bai. Investitia in acest proiect se ridica la 2,5 milioane de euro.

Complexul Epoque este un bloc de 27 de apartamente (de la studiouri la trei camere) construit in zona soseaua Nordului din Capitala. Complexul de sase etaje a fost inceput in primavara acestui an, iar acum se afla in faza de finalizare. Investitia in acest proiect s-a ridicat la trei milioane de euro.

Era micilor investitori

Pe langa toate aceste proiecte, la Timon mai sunt prezente si o suma de mici blocuri cu 8-10 locuinte, in zona Bucurestii Noi. Compania Victoria Consult are in portofoliu peste 30 de asemenea ansambluri rezidentiale, numarul proprietatilor promovate in aceasta zona ridicandu-se la aproape 400 de locuinte. Valoarea investitionala cumulata pentru aceste proiecte se ridica la circa 20 de milioane de euro, in conditiile in care bugetul mediu pentru un proiect este de 600.000-700.000 de euro, explica Iulian Niculae, fondatorul si directorul general al Victoria Consult. In aceasta zona, pretul minim pentru o garsoniera este de 28.500 de euro, pentru doua camere se ridica la 37.000 de euro, iar pentru trei camere ajunge la 49.000 de euro. (Adriana Lefter – Imobiliare.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here