Un studiu GfK pe tema climatului de consum din  Europa – care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economiei si veniturile, precum si a dorintei de cumparare in randul consumatorilor – concluzioneaza ca europenii se asteapta sa se incheie criza economico-financiara, iar economia sa-si mentina si in perioada urmatoare trendul de dezvoltare continua si durabila. Studiul a fost realizat la nivelul trimestrului al treilea din acest an, in 14 state europene, printre care si Romania.

Studiul constata ca inca de la finalul primului semestru din acest an, economia Uniunii Europene (UE) a inregistrat o usoara crestere, fata de prima jumatate a acestuia, ceea ce a generat sperante de mai bine, mai ales ca si somajul a scazut putin, iar exporturile si dorinta de a investi sunt la cote din ce in ce mai inalte.  Se mai asteapta doar cresterea apetitului bancilor pentru creditare, pentru a intregi un tablou care – desi este departe de a arata foarte bine – a pornit pe un trend pozitiv.

Pe acest fond general, economiile statelor componente UE dau semne de redresare. Pana si „cenunsareasa” Grecia pare sa-si fi gasit cadenta, dupa o lunga perioada in care a provocat dispute aprinse in interiorul Uniunii Europene, din cauza refuzului sau de a adopta reforme radicale!

Europa e pe „plus”…

La nivelul Uniunii Europene, suma rezultata a punctajelor este de plus 6, pe fondul tendintei ascendente a asteptarilor privind starea economiei, in aproape toate tarile. si chiar si in cele in care punctajul este negativ, el este – in  general – mai bun decat cel inregistrat la precedenta analiza, asa cum se intampla in Italia sau Polonia! Grecia este plasata cel mai prost, fiind pe ultimul loc in acest clasament al sperantei de mai bine, cu minus 41 de puncte, dar spera sa mai recupereze ceva puncte la viitoarea analiza, in vreme ce prima pozitie in top este ocupata de Marea Britanie (plus 19 puncte).

In Marea Britanie, populatia este din nou dispusa sa intre la cheltuieli si sa cumpere, iar statul a repornit investitiile. Indicatorul care masoara climatul de consum a sporit cu nu mai putin de 12 puncte in timpul verii, pe fondul estimarilor ca, pana la sfarsitul anului, economia va creste cu 1,5%.

Economia Romaniei da semne de revigorare

Pentru acest an, expertii estimeaza o usoara revenire economica a Romaniei, ce s-ar putea situa in intervalul 1,6 – 2%. in perioada 2014 – 2016, cresterea economiei tarii noastre se anticipeaza a fi intre 2,7 si 4,3 la suta.

Estimarile pozitive se bazeaza pe faptul ca exista un cadru general favorabil, cata vreme Romania are una dintre cele mai scazute datorii guvernamentale din Uniunea Europeana (circa 38%), deficitul bugetar este de aproximativ 2,5 procente, iar somajul se mentine la circa 7%.

Dar, Romania are si zone in care situatia nu este chiar buna. De pilda, tara noastra trebuie sa faca pasi importanti si fermi pe calea privatizarii companiilor de stat cu probleme financiare si trebuie sa intreprinda masuri dure de combatere a evaziunii fiscale si de reducere a ceea ce se numeste „piata neagra” sau „economia subterana”!

O alta problema este valoarea mare a arieratelor, statul fiind – se pare – principalul datornic al mediului privat. Poate ca si principala cauza a blocajului financiar in care se afla unele companii private, care nu au bani sa-si plateasca datoriile proprii si din cauza faptuklui ca staul nu le-a platit ce le datoreaza!

Pe componente ale studiului citat, punctajele obtinute de Romania sunt urmatoarele:
Asteptarile privind starea economiei    =    – 11,5 puncte
Asteptarile privind veniturile        =    – 4,5 puncte
Dorinta de cumparare            =    – 21,1 puncte.

Aceste rezultate ale studiului fac ca punctajul mediu al tarii noastre sa fie circa minus 12, ceea ce inseamna – pentru a avea un termen de comparatie – ca asteptarile privind climatul de consum de la noi sa fie aproximativ pe acelasi palier cu rezultatul din Franta. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here