A devenit un refren din ce in ce mai des intalnit in discursul politic romanesc clamarea independentei nationale, ca pe un obiectiv esential al responsabilitatii pe care clasa politica ar avea-o fata de tara si popor. Daca se dau fonduri importante pentru cumpararea unor antice avioane de vanatoare sau a unui avion vip pentru guvern si presedentie, o facem pentru a fi independenti; daca cumparam doua frigate neinarmate de la muzeul marinei britanice, o facem tot pentru a ne apara independenta; daca se cheltuiesc aproape doua treimi din bugetul ministerului apararii pentru a trimite soldati in Afganistan, o facem tot pentruca suntem independenti; daca permitem fara nici cea mai mica reactie pregatirea de detasamente para militare secuiesti din bugetul statului ,o facem tot pentruca ne consideram atat de independenti incat nu merita sa ne incurcam cu maruntisuri iredentiste ; tot independenti ne consideram si daca promovam politici monetare si fiscale in detrimental industriei si agriculturii nationale si daca nu ne pasa de exodul creierilor romanesti spre alte tari.

Din toate exemplele ironice pe care le-am dat ( si ar mai fi inca zeci si zeci) rezulta ca politica romaneasca ori nu stie ce inseamna a fi independent ori crede ca noi, populatia, nu stim ce inseamna.

In realitate, clamarea independentei si a lupei politicienilor pentru obtinerea sau mentinerea acesteia nu este decat o farsa , o incercare de ascundere a unor interese personale sau de grup sub umbrela inselatoare a independentei.

Actuala campanie guvernamentala de promovare a ideii independentei energetic este unul dintre cele mai edificatoare exemple, in acest sens.

Desigur, vointa de a fi independent este normala si laudabila dar trebuie avut in vedere gradul pana la care aceasta vointa este si putinta.  in ceea ce priveste indpendenta energetica, situatia este  clara in sensul nu numai al imposibilitatii realizarii ei efective dar si in sensul lipsei de acurateta a conceptului. Astfel, cum poate guvernul sa stie daca Romania va fi independenta energetic cand nu stie indicatorii de baza ai calcularii gradului de independenta. A fi independent, din punct de vedere energetic, inseamna sa acoperi integral cererea din oferta interna. Trebuie spus ca la aceasta data, nu se cunoaste nici cererea, adica evaluarea ei prin prisma ratei de crestere economica pe termen mediu si lung ( atat la nivel industrial cat si casnic) si nici oferta, cantitatea de gaz de sist exploatabila fiind doar estimata. Mai mult decat atat, trebuie sa mai spunem ca simpla existenta a unor zacaminte , chiar indestulatoare, nu duce automat la independenta atata timp cat nu dispui de tehnologia si tehnica extragerii, fiind necesar apelul la societati straine care vor dispune liber de volumul si destinatia gazului extras. Și mai mult decat atat, cum poti obtine independenta energetica in conditiile in care guvernul autorizeaza inca de pe acum  exportul eventualei productii de gaze? in conditiile actuale, a avea resurse nu este o conditie suficienta pentru a fi independent energetic. Factori politici, economici si tehnologici determina existenta si a altor conditii ale independentei reale.
Desigur, puterea politica si economica joaca un rol important dar, din pacate, Romania nu dispune de acestea. Pentru Romania, conditia vitala a independentei devine capacitatea de a-si acoperi in orice moment cererea printr-un potential de resurse cu caracter universal, adica un excedent valutar al contului curent. Piata mondiala globalizata ofera oricand resursele necesare la nivel national dar  contra cost. Deci, daca Romania are cu ce cumpara, nu trebuie sa fie timorata de lipsa unor resurse energetice. Exista insa o conditie esentiala, aceea a provenientei sumelor. Daca vor fi, ca pana acum, provenite din imprumuturi externe, nu poate fi vorba de independenta. Independenta economica a Romaniei, implicit si cea energetica, va fi obtinuta numai prin cresterea performantei si eficientei economiei, care la randul ei, va ridica gradul de competitivitate si, in final, pozitivarea soldului contului curent printr-un aport de valuta . Felul in care este privita azi in Romania problema independentei energetice mi se pare nu numai populista dar si cu accente autarhice. (Mircea Cosea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here