Grupul american AT&T pregateste o oferta pentru preluarea Vodafone, anul viitor, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.

Conducerea AT&T „pregateste terenul” pe plan intern, vizand „o strategie pentru o tranzactie complexa” cu grupul britanic, cel mai mare operator de telecomunicatii din Europa, au afirmat sursele citate de Bloomberg.

Cele doua companii nu au inceput oficial discutiile, insa AT&T, cea mai mare companie telecom din SUA, lucreaza intens pentru a determina ce active ale Vodafone ar urma sa pastreze dupa preluare, si care investitori ar fi interesati sa preia operatiunile la care va renunta, au continuat sursele.

Totodata, compania americana elaboreaza o strategie pentru dezvoltarea operatiunilor Vodafone in Europa, unde rata de penetrare a serviciilor de internet mobil este mai lenta decat in SUA, anunta Mediafax.

Alternativ, grupul AT&T este interesat de preluarea EE, cel mai mare operator din Marea Britanie dupa numarul de clienti, format in 2010 ca joint venture intre Orange (Franta) si Deutsche Telekom (Germania).

O fuziune intre AT&T si Vodafone ar crea cea mai mare companie de telecomunicatii din lume dupa vanzari.

Grupul american a mai incercat sa preia operatiuile europene ale Vodafone. AT&T a propus grupului Verizon Communications in acest an o tranzactie complexa prin AT&T care ar fi preluat activele Vodafone din Europa, Verizon ar fi dobandit controlul total asupra operatorului american Verizon Wireless, detinut atunci in parteneriat cu Vodafone, iar grupul mexican America Movil ar fi cumparat restul operatiunilor companiei britanice (din afara Europei si Statelor Unite). Verizon a considerat ca tranzactia ar fi prea complexa si a preferat sa preia participatia de 45% detinuta de Vodafone la Verizon Wireless, pentru 130 miliarde de dolari.

Actiunile Vodafone au crescut vineri dimineata cu 2%, la 229,45 pence, compania avand o capitalizare de piata de 109,3 miliarde lire sterline pe bursa de la Londra.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Vodafone si AT&T au refuzat sa comenteze informatiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here