Comisia Europeana (CE) se pregateste sa declanseze o investigatie oficiala antitrust impotriva grupului rus Gazprom, care asigura aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale al UE.

Oficialii europeni ar putea incepe pana la sfarsitul anului o investigatie impotriva Gazprom privind acuzatii de abuz de pozitie dominanta pe piata, daca grupul rus si Comisia Europeana nu vor incepe intre timp negocieri care sa poata conduce la o intelegere, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.

Escaladarea disputei economice a Uniunii Europene cu Gazprom, companie controlata de stat, risca sa inflameze relatiile cu Rusia inainte de summit-ul G20 din luna septembrie de la Sankt Petersburg, informeaza Mediafax.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a avertizat recent ca, daca Uniunea Europeana va adopta sanctiuni impotriva Gazprom pe motive de concurenta, „va fi dificil pentru companie sa opereze pe piete unde este discriminata in mod deschis”.

„Cazul are potentialul de a perturba serios relatiile dintre UE si Rusia. Gazprom nu este o companie obisnuita in Rusia. Nu numai ca da socoteala actionarilor, ci serveste si scopuri politice”, comenteaza pentru Bloomberg un analist politic.

UE a inceput ancheta preliminara in luna septembrie, anuntand atunci ca suspecteaza Gazprom de impunerea unor preturi incorecte la gaze in Europa Centrala si de Est.

Investigatia Comisiei Europene a fost criticata dur de catre presedintele rus Vladimir Putin, care a afirmat ca ambele parti au de pierdut daca situatia nu va fi rezolvata.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Gazprom si cei ai Comisiei Europene au refuzat sa comenteze informatiile.

Companiile gasite vinovate de incalcarea legislatiei UE in domeniul concurentei pot fi sanctionate cu o amenda in valoare de pana la 10% din venitul anual.

in prezent, cea mai mare amenda antitrust dictata vreodata de UE vizeaza producatorul american de microprocesoare Intel, sactionat in 2009 cu 1,06 miliarde euro (1,4 miliarde de dolari).

Potrivit unei surse apropiate discutiilor, oficiali ai UE si Gazprom au avut intalniri in primavara, iar negocierile ar putea fi reluate in septembrie.

Comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, a precizat anterior ca ancheta vizeaza strict compania Gazprom si nu are legatura cu statul rus, actionarul majoritar al grupului.

Dupa declansarea anchetei in luna septembrie, Putin a emis un decret care interzice companiilor strategice, precum Gazprom, sa comunice informatii, sa vanda active sau sa amendeze contracte in derulare fara avizul guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here