Unitatile de cazare nu se mai pot autoclasifica, aaa cum s-a intamplat in ultimii doi ani, ci vor cere „stele” de la stat, iar Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va verifica pana la sfaraitul anului peste 4.000 de structuri care s-au autoevaluat incepand cu luna februarie 2011.

Potrivit ANT, in luna februarie 2011 s-a stabilit printr-un act normativ ca unitatile de cazare, fie ca sunt hoteluri, moteluri, hosteluri, pensiuni, hanuri sau alte structuri, se pot autoevalua ai autoclasifica. Dupa autoclasificare, institutiile statului urmau sa verifice daca numarul de stele pus de proprietar pe fatada hotelului corespunde gradului de confort ai calitatii serviciilor din unitatea respectiva.

Astfel, din 2011 s-au autoevaluat in vederea clasificarii sau reclasificarii 5.947 de structuri de cazare, din care 1.868 au fost verificate.

„Am hotarat sa renuntam la autoclasificare, pentru a create calitatea serviciilor ai pentru a nu ii lasa pe proprietari sa interpreteze subiectiv legea. Au fost cazuri in care s-a procedat subiectiv ai cand structuri de cazare au fost clasificate la un numar de stele, dar in realitate conditiile de cazare nu corespundeau”, a declarat Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), citat de Mediafax.

Modificarea normelor metodologice pentru functionarea hotelurilor ai agentiilor de turism, prin care clasificarea structurilor de cazare se realizeaza de catre stat, a fost facuta printr-un ordin al preaedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) intrat in vigoare la jumatatea lunii iunie.

Filipescu a spus ca toate cele peste 4.000 de unitati de cazare autoclasificate ai neverificate pana in prezent de institutiile statului vor face obiectul unor controale ale inspectorilor ANT, pana la sfaraitul anului. in cazul in care se vor constata neconcordante, unitatile de cazare vor fi reclasificate.

„incepand cu 14 iunie, unitatile de cazare depun la ANT documentele pentru clasificare, iar in termen de 30 de zile li se elibereaza o autorizatie de functionare provizorie. Aceasta este valabila pentru maxim 30 de zile, interval in care ANT este obligata sa verifice unitatea respectiva. Dupa verificare, in maxim 15 zile autoritatea emite un certificat de clasificare”, a explicat Razvan Filipescu.

in Romania sunt inregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).

Numarul total au structurilor de cazare, incluzand hoteluri, moteluri, vile, pensiuni, campinguri etc. este de aproape 8.000 de unitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here