Statul ar trebui sa se implice mai mult si sa garanteze creditele pentru IMM-uri si pentru alte sectoare care nu par „asa prietenoase la risc” cum doresc bancile, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

„Am vorbit aseara (luni – n.r.) despre programele Viena 1 si Viena 2, poate va fi nevoie si de Viena 3, este un lucru care va fi discutat de parteneri. Viena 1 a functionat bine, iar Viena 2 a functionat nu asa de bine. Cred ca sunt si alte forte care trebuie implicate, participarea statului care ar trebui sa garanteze creditele pentru IMM-uri, dar si pentru alte sectoare care nu par asa prietenoase la risc cum ar vrea bancile. Vor mai fi cativa ani pana cand bancile vor constitui acele fonduri tampon”, a afirmat Lagarde la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca nu trebuie sa aiba loc o capitalizare prea rapida a bancilor pentru Basel III, iar statul trebuie sa se implice mai activ pentru a contribui la reducerea acestor riscuri.

„Aceasta cultura ar trebui sa minimizeze riscurile din economia reala si sa puna banii bancilor in ceea ce inseamna economie reala si mai putin in produse sofisticate”, a spus Lagarde.

Directorul general al FMI incheie marti o vizita de doua zile in Romania, iar miercuri o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut.

in cadrul Initiativei Viena, grupurile mama ale unui numar de noua banci cu capital strain prezente in Romania, care controlau aproximativ 70% din piata, s-au angajat in august 2009 sa mentina expunerea pe piata romaneasca la nivelul din luna martie a acelui an si sa asigure o rata de solvabilitate de peste 10%.

Un an mai tarziu, FMI, Comisia Europeana si BNR au decis ca expunerile primelor noua banci straine prezente pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5% fata de nivelul inregistrat in luna martie 2009.

Setul de reforme Basel III a fost dezvoltat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancara pentru a imbunatati cadrul de reglementare, supravegherea si managementul riscurilor in sectorul bancar. Obiectivele masurilor sunt imbunatatirea capacitatii sectorului financiar de a absorbi socurile financiare si economice, imbunatatirea managementului riscului si guvernantei, precum si a transparentei institutiilor de credit si a modului in care publica informatii.

Printre altele, regulile Basel III prevad ca bancile sa detina pana 2019 capital de rang intai de minim 6% si capital total de cel putin 8%, urmand ca impreuna cu o rezerva de capital de 2,5% sa se ajunga la un minim de 10,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here