FMI a anuntat ca nu intentioneaza sa numeasca un inlocuitor al actualului reprezentant in Ungaria, al carui mandat se incheie in august, dupa ce autoritatile ungare au initiat procedura de inchidere a biroului institutiei la Budapesta printr-o scrisoare adresata directorului general al Fondului, Christine Lagarde.

Banca Nationala a Ungariei a cerut, luni, FMI sa inchida biroul din Budapesta al institutiei, despre care a afirmat ca nu ar mai fi necesar, intrucat autoritatile ungare vor achita, probabil, imprumutul luat in 2008 de la Fond pana la sfarsitul acestui an, inainte de scadenta, informeaza Mediafax.

„Directorul FMI, Christine Lagarde, a primit o scrisoare din partea guvernatorului Bancii Nationale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care informa privind intentia guvernului de a initia inchiderea biroului din Budapesta. intrucat mandatul actualului reprezentant al FMI in Ungaria, Irina Ivasenko, urmeaza sa se incheie la sfarsitul lunii august, iar FMI este prezent in tarile membre la invitatia autoritatilor din aceste tari, FMI nu va cauta sa o inlocuiasca”, se arata intr-un comunicat transmis de FMI.

Fondul intentioneaza sa continue cooperarea cu Ungaria in contextul consultarilor bilaterale perioadice, care au loc cu toate statele membre, se mai arata in comunicat.

In general, finalizarea unui acord de imprumut presupune si inchiderea biroului Fondului din tara respectiva, intrucat relatia foarte stransa nu mai este necesara, dar decizia finala apartine FMI, a scris cotidianul ungar Portfolio anterior anuntului FMI.

Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a transmis o scrisoare directorului general al FMI, Christine Lagarde, in care afirma ca biroul din Budapesta al institutiei internationale ar trebui inchis, „mentinerea acestuia nemaifiind justificata”, intrucat Ungaria „va plati, probabil, un imprumut FMI luat in 2008 inainte de termen, pana la sfarsitul acestui an”. Matolcsy este reprezentantul Ungariei in Consiliul Guvernatorilor FMI, din care fac parte toate statele membre.

Scrisoarea transmisa conducerii FMI a fost postata si pe site-ul bancii Ungariei. Matolcsy a notat si ca autoritatile de la Budapesta apreciaza cooperarea cu reprezentantul FMI in Ungaria, Irina Ivasenko, despre care a afirmat ca a avut un rol cheie in succesul acordului cu Fondul.

„in lumina acestor lucruri, propun inchiderea biroului local al FMI”, a afirmat Matolcsy in scrisoarea de o pagina postat pe site-ul bancii.

Guvernul ungar a platit cea mai recenta transa catre FMI in iunie, de 310 milioane de euro, iar incepand din august si pana in martie anul urmator mai are de achitat 2,2 miliarde de euro, din care 1,85 miliarde de euro in acest an. in plus, banca nationala are obligatii de plata de 730 milioane de euro pana in vara anului urmator, din care 360 de milioane de euro in acest an.

Ungaria a incheiat la sfarsitul anului 2008 un acord de imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, UE si Banca Mondiala, in contextul izbucnirii crizei financiare globale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here