Companiile care intra in insolventa au o durata medie de functionare de 7-8 ani, iar golul financiar si social lasat de acestea nu poate fi inlocuit de firmele nou infiintate decat dupa 3-4 ani de activitate, astfel ca procesul de regenerare a economiei este aprope inexistent, potrivit Coface.

„2012 a fost primul an dupa 2008 care a inregistrat, pe intreg parcursul, o crestere per total a insolventelor mai rapida decat cea a firmelor nou inmatriculate. Chiar daca numarul inmatricularilor este de aproape 3 ori mai mare decat insolventele, avand in vedere ca insolventa nu este singurul mecanism de iesire de pe piata, raportul intrari-iesiri este 1 la 1. Procesul de regenerare a firmelor este greoi, daca nu de fapt economia nu se regenereaza”, a declarat Iancu Guda, business & debt collection si macroeconomic Analyst Coface, informeaza Mediafax.

El a aratat ca premisa potrivit careia firmele in insolventa sunt mai putin competitive, iar acestea vor fi inlocuite cu unele mai competitive este gresita.

Potrivit Coface, daca anul 2012 a fost anul insolventelor microintreprinderilor, in 2013 se va inregistra un numar de insolvente mai mari in cazul firmelor medii si mari.

„Din ce in ce mai multe firme medii si mari intra in insolventa. Primul trimestru din acest an a semnalat un record negativ in acest sens”, a adaugat Guda.

Astfel, in primul trimestru au intrat in insolventa trei firme cu o cifra de afaceri de peste 100 milioane de euro, fata de una in perioada similara a anului trecut, patru cu un rulaj de 50-100 milioane de euro, iar alte 15 cu venituri de 10-50 milioane de euro. Spre comparatie, in trimestrul unu din 2012 o singura firma cu 50-100 milioane de euro afaceri a intrat in insolventa si sase cu 10-50 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here