Microsoft a introdus serviciile Oracle de baze de date si aplicatii Java pe propria platforma de servicii de cloud computing destinate firmelor, cele doua companii lasând in urma o indelungata rivalitate pentru a atrage clientii corporate care isi muta latura software a afacerii pe internet.

Astfel, companiile care utilizeaza serviciul de cloud Windows Azure vor putea rula popularul soft de baze de date al Oracle si celelalte aplicatii si instrumente de programare Java oferite de companie, au anuntat directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, si co-presedintele Oracle Mark Hurd intr-o conferinta de presa, potrivit Bloomberg.

Clientii au cerut ca serviciile Microsoft si Oracle sa fie compatibile, determinand cele doua companii sa colaboreze pentru a aduce o oferta consistenta, informeaza Mediafax.

„Era si timpul, si pe bucuram ca avem sansa sa colaboram astfel, mai constructiv, cu Oracle. Parteneriatul aduce beneficii imediate clientilor de toate formele si marimile”, a afirmat Ballmer.

Ambele companii se confrunta cu o competitie dura pentru serviciile de cloud, de la companii precum Google, Amazon.com sau Salesforce.com.

Microsoft cauta sa-si diversifice sursele de venit catre servicii online, pentru a estompa impactul declinului pietei PC-urilor. in acelasi timp, Oracle se orienteaza tot mai mult catre servicii de software oferite companiilor prin abonamente online, in locul traditionalelor aplicatii instalate pe serverele proprii ale clientilor.

Colaborarea va atrage companiile interesate de o mai buna compatibilitate tehnica intre produsele Microsoft si cele Oracle.

Serviciul de baze de date al Oracle concureaza cu platforma SQL Server a Microsoft.

Piata globala a bazelor de date se ridica la 28,2 miliarde de dolari la nivelul anului trecut, potrivit datelor IDC. Oracle are o cota de piata de 45%, urmat de Microsoft cu 20%, respectiv IBM cu 18%.

Microsoft si Oracle lasa astfel in urma o indelungata rivalitate, care dateaza inca de la aparitia computerului personal.

CEO-ul Oracle, Larry Ellison, a calificat Microsoft drept „monopolisti condamnati” dupa ce compania a fost gasita vinovata de concurenta neloiala de un tribunal federal din SUA in ceea ce priveste strategia de aparare a pozitiei de monopol a sistemului de operare Windows.

In 2000, Oracle a anuntat ca a angajat detectivi particulari pentru a cauta in gunoiul a doua organizatii care au sprijinit Microsoft intr-un proces privind acuzatii de concurenta neloiala. Ellison a adaugat ca ar trimite cu placere propriile deseuri catre Microsoft, pentru a fi inspectate.

Cu toate acestea, cele doua companii au mai colaborat inaintea aliantei anuntate luni. Bazele de date Oracle ruleaza si pe sistemul de operare Windows, iar dezvoltatorii care utilizeaza softul de servicii Web al Microsoft pot construi aplicatii pe platforma Oracle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here