Speriata de avantul competitorilor sai internationali, Uniunea Europeana a lansat un plan de actiune ce prevede dezvoltarea spiritului antreprenorial si implicit infiintarea de noi companii. Ultimele statistici arata ca in Uniunea Europeana numai 37% din populatie doreste sa dezvolte propria afacere, in timp ce in SUA, China si Brazilia, 51%, 57% si respectiv 63% din populatie considera ca antreprenoriatul reprezinta o solutie viabila si sunt dornici sa urmeze aceasta cale. in acest clasament Romania se situeaza peste media Uniunii Europene cu un procent de aproximativ 47% din populatie dorind sa urmeze calea antreprenoriatului.

Antreprenoriatul face economiile mai competitive, genereaza idei noi si creeaza bunastare. Trendul descendent al antreprenoriatului va duce implicit la scaderea numarului de locuri de munca iar Uniunea Europeana este constienta de acest lucru. Noi companii vor aparea odata cu cresterea antreprenoriatului si este bine stiut ca noile companii, in special IMM-urile, reprezinta cea mai importanta sursa locuri de munca, acestea creand peste 4 milioane de locuri de munca noi in fiecare an in Uniunea Europeana.

Principala problema intampinata de companiile noi este finantarea si odata cu aparitia crizei economice si financiare acest lucru s-a accentuat puternic in Uniunea Europeana. Tocmai de aceea prima masura pe care Comisia o propune este imbunataţirea accesului la finanţare. Solutiile oferite sunt crearea unei pieţe europene pentru imprumuturile mici si simplificarea normelor fiscale pentru investiţiile private directe.

In decembrie 2012, europarlamentarul roman Petru Luhan a atras atentia Comisiei Europene cu privire la situatia dramatica in care se afla IMM-urile europene: „Desi IMM-urile reprezinta coloana vertebrala a economiei, fiind un factor determinant pentru economia UE si pentru crearea de locuri de munca, din pacate aceste intreprinderi sunt cele mai afectate de lipsa competitivitatii, principalele cauze fiind accesul limitat la capital, tehnologie si infrastructura. Nu putem vorbi despre extinderea activitatii acestora atata timp cat Uniunea Europeana nu le va acorda sprijin suplimentar si nu va facilita accesul acestora la o finantare substantiala.”.

Petru Luhan a solicitat, de asemenea, Comisiei suplimentarea instrumentelor si fondurilor destinate dezvoltarii IMM-urilor: „Pe langa instrumentele de finantare existente, consider ca nu trebuie neglijat rolul politicii de coeziune in dezvoltarea si cresterea solida a intreprinderilor din Uniune. IMM-urile trebuie sa fie considerate parteneri eligibili pentru investitiile finantate prin aceste fonduri si consider ca pentru urmatoarea perioada de programare 2014-2020, o alocare suplimentara de fonduri catre axele destinate IMM-urilor precum si finantarea unor programe de formare pentru antreprenori, managerii retelelor de intreprinderi si consortiilor de export vor fi esentiale pentru succesul acestor companii.”

In urma presiunilor venite din partea Parlamentului European, raspunsul Comisiei nu a intarziat sa apara si astfel s-a luat decizia ca IMM-urile sa beneficieze de surse de finantare multiple. Noile intreprinderi vor putea sa obtina finantare din surse precum fondurile structurale, viitorul „Program pentru Competitivitatea intreprinderilor si IMM-uri” (COSME), programul Orizont 2020 si chiar prin „Programul pentru Schimbari Sociale si Inovare” (PSCI), in cazul in care vor intampina probleme majore in primii ani de functionare.

O alta masura deosebit de benefica care se doreste a fi adoptata o reprezinta introducerea educatiei antreprenoriale in scolile europene. Comisia Europeana considera ca aceasta este cea mai buna investitie pe care o poate face un stat membru. Acest lucru este dovedit si de studiile Stanford University, care au aratat ca 15-20% din studentii sau elevii care participa la astfel de programe antreprenoriale isi vor deschide mai tarziu propria lor companie.

Tocmai de aceea se recomanda ca fiecare stat membru sa includa educaţia si practica antreprenoriala in programa scolara si astfel tinerii ar beneficia de cel puţin o experienţa de lucru inainte de a termina liceul.

Alte masuri ce vor trebui implementate la nivel national sunt programele de indrumare, consiliere si sprijin pentru femei, persoane in varsta, imigranţi, someri si alţi potenţiali antreprenori pentru care un ajutor suplimentar este necesar. Oferirea de cursuri de formare in management pentru intreprinderile noi si crearea de reţele cu omologi, furnizori si clienţi potenţiali reprezinta o alta prioritate a Comisiei.

Vesnica problema reclamata de numeroase companii europene o reprezinta birocratia excesiva si timpul indelungat pentru intocmirea actelor necesare. Tocmai de aceea, Comisia a decis ca de acum inainte, guvernele europene sa intreprinda toate masurile necesare pentru reducerea timpului de obţinere a licenţelor de funcţionare si a permiselor necesare pentru infiinţarea unei intreprinderi noi. in plus, vor fi simplificate si procedurile necesare pentru vanzarea, cedarea sau relansarea unei intreprinderi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here