Anul viitor ar putea aduce scaderi abrupte ale preturilor petrolului si aurului, cresterea costurilor de finantare ale Spaniei pana la niveluri alarmante, aprecierea puternica a francului elvetian si yenului japonez, precum si nationalizarea marilor producatori de electronice din Japonia.

Toate acestea se regasesc in calendarul de „previziuni scandaloase” pentru 2013 pregatit de Saxo Bank.

Economistul sef al bancii daneze, Steen Jakobsen, noteaza ca previziunile nu reprezinta estimarile pentru scenarii de baza luate in calcul, insa ar putea mai relevante pentru investitori deoarece intotdeauna trebuie cunoscute posibilitatile „in cel mai rau caz”.

„Principalul nostru motiv de ingrijorare la intrarea in 2013 este combinatia ciudata dintre complezenta extrema manifestata fata de riscurile presupuse de modelul de politica macro «prelungeste si simuleaza» si tensiunile sociale care accelereaza rapid si ar putea ameninta stabilitatea politica si, in final, stabilitatea pietelor financiare”, spune Jakobsen in preambulul raportului Outrageous Predictions.

Economistul arata ca, din punct de vedere istoric, „schimbarile reale” au survenit numai ca rezultat al exigentelor impuse de razboaie, astfel ca situatia actuala are sanse mici sa evolueze fara o criza „de tipul unui incendiu de padure, scurta si infricosatoare, care sa creeze conditiile pentru progres”.

Situatia financiara a natiunilor occidentale este insa deja „ca pe timp de razboi”, noteaza Jakobsen. Datoriile si deficitele tarilor cu economie dezvoltata sunt la niveluri nemaintalnite de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

„Poate ca nu ne luptam in transee, dar in curand s-ar putea sa ne batme pe strazi. Continuarea politicilor macro actuale ar insemna sa continuam sa dezmostenim paturi largi din populatie, in special din randul tinerilor, aceia care vor avea grija de noi la batranetile senile. Nu am putea da vina pe ei daca s-ar simti ceva mai putin decat generosi. Cu alte cuvinte, riscam o infruntare nu militara, ci o lupta intre generatia tanara maltratata si batranii cu mentalitate invechita, care cred ca au drepturi asupra intregii bogatii a societatii si fac totul pentru a perpetua status quo-ul. intr-un fel, parca se repeta anii ’60, insa cu o lupta mai profunda care isi are radacinile in egala masura in economie si politica – cei 1% versus cei 99%, ca sa imprumutam cea mai cunoscuta definitie a celor doua tabere. Occupy Wall Street a fost un simplu aperitiv, un avertisment timpuriu al acestui fenomen. Urmeaza felul intai si ospatul daca nu va avea loc rapid o schimbare”, comenteaza Steen Jakobsen.

Astfel, 2013 ar putea aduce o radicalizare a Europei, unde extremele, fie stanga sau dreapta, vor castiga teren prin atragerea electoratului dezmostenit, ajuns la disperare, care nu are nimic de pierdut, scrie bancherul.

„Rezervorul ideologic al politicienilor europeni mainstream s-a golit. Mai mult, ei nu au demonstrat niciodata ca inteleg partea «reprezentativa» a unei democratii reprezentative”, remarca economistul.

El observa cum piata libera este pe cale de disparitie, inlocuinta cu un soi de totalitarism dictat de injectiile de lichiditate ale bancilor centrale, mascat drept capitalism.

In acest context, analistii Saxo Bank prezinta o lista cu previziunile scandaloase pentru anul viitor.

Poate cea mai de impact ar fi scaderea cotatiei WTI, pretul de referinta al barilului de petrol pe piata SUA, la 50 de dolari, jumatate din nivelul actual, in principal datorita cresterii puternice a productiei din Statele Unite prin noile metode de exploatare, precum fracturarea hidraulica a formatiunilor de roci de sist. Tendinta descendenta a preturilor petrolului ar putea fi accentuata de incetinirea cresterii economice globale, care ar genera un declin al consumului de energie la nivel global.

Pe partea de oferta, statele membre ale OPEC si Rusia vor reactiona prea tarziu la aceste evolutii, ezitand sa reduca productia din cauza dorintei de a atrage venituri cat mai mari pentru a-si acoperi cheltuileile publice tot mai substantiale, anticipeaza economistii.

O alta previziune ingrijoratoare inaintata de analisti este cresterea cu 50% a pretului semintelor de soia din cauza conditiilor meteo nefavorabile din acest an, combinate cu intarirea puternica a cererii. Speculatorii ar putea avea un rol major in determinarea acestei evolutii, la care vor contribui incercand sa profite tocmai de aceste cresteri previzionate.

Anul viitor ar putea aduce o surpriza si in privinta pretului aurului, care s-ar putea indrepta spre 1.200 dolari pe uncie din cauza incetinirii achizitiilor operate de India si China, in paralel cu o eventuala decizie a Rezervei Federale a SUA de a sista injectiile de lichiditate in piata prin achizitii de obligatiuni si titluri ipotecare, care ar determina investitorii sa nu mai caute refugiu in fata unei posibile cresteri a inflatiei.

In Europa, o eventuala agravare a crizei datoriilor de stat, cu iesirea Greciei din zona euro, ar reparinde revarsarea capitalului catre Elvetia, declansand o noua runda de apreciere puternica a francului elvetian, care ar putea depasi ca valoare moneda euro.

Spania, aflata deja intr-o criza economica severa, s-ar putea confrunta cu cresterea costurilor de finantare spre pragul alarmant de 10%. Veniturile populatiei au scazut alarmant in ultimii ani, iar somajul a depasit 25%, numarul celor care lucreaza fiind de numai 17 milioane din populatia de 47 milioane de locuitori. in plus, Catalonia isi manifesta mai zgomotos ca oricand ambitiile de separare, iar sectorul public nu mai poate continua reducerea cheltuielilor fara a risca tensiuni sociale grave.

In Japonia, o combinatie intre tensiunile politice, perceptiile incorecte ale investitorilor si pierderea optimismului la nivel mondial ar putea determina aprecierea puternica a yenului, cu efecte devastatoare pentru exportatori.

Cresterea yenului, in paralel cu concentrarea exagerata pe piata locala si costurile ridicate ar putea condamna marii producatori japonezi de electronice Sony, Panasonic si Sharp la nationalizare, spre satisfactia rivalilor sud-coreeni, in frunte cu Samsung, care ar iesi castigatori dintr-o infruntare inceputa in timpul deceniului trecut. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here