In perioada 6 – 9 decembrie, la Palas Iasi Lifestyle Center a avut loc Festivalul de Vin, Arta si Gastronomie PROVINO, cu o suita de manifestari profesionale prin care organizatorul ABplus Events a reusit sa impuna pe piata un nou concept de evenimente pentru industria vinului.

Folosindu-se de experienta de peste 15 ani in realizarea evenimentelor expozitionale din domenii diverse, ABplus Events a organizat intr-o alaturare corecta latura comerciala cu latura profesionala si educativa a industriei careia i se adreseaza  si a reusit sa ramana consecvent in organizarea unor evenimente prin care sa atraga pe termen lung si sa instruiasca cat mai multi iubitori de vin.

Avand ca tinta permanenta apropierea dintre public si producatorii de vin, prin seria de seminarii si degustari profesioniste cu si despre vin, seri festive si momente speciale  dedicate culturii vinului, artei si gastronomiei, festivalul PROVINO se pozitioneaza in segmentul premium al evenimentelor care au in centrul atentiei vinul.

Ansamblul de manifestari marca PROVINO are ca scop acoperirea unei game variante de nevoi ale producatorilor: facilitarea contactului cu reprezentantii HoReCa si buyerii de vin, urmarirea intereselor de promovare, a intereselor comerciale, networking si schimb de experiente profesionale, promovarea culturii pentru vinul de calitate.

Publicul prezent la Palas Iasi Lifestyle Center a putut face cunostinta pe parcursul celor 4 zile de eveniment cu producatorii de vin al caror numar se situeaza pe un trend ascendent fata de anul trecut, colectionari, pasionati si critici ai vinului si sa primeasca indicatii si sfaturi de consum de la profesionisti ai acestei industrii: reprezentanti ai invatamantului superior agronomic, degustatori autorizati, somelieri si cavaleri ai vinului. De asemenea, producatorii de vin prezenti in expozitia PROVINO au avut ocazia sa aiba in vizita la standul lor un Master of Wine, pe Frank Smulders MW, venit special la Iasi la invitatia organizatorilor pentru a sustine primul wine masterclass din Romania realizat de un Master of Wine. La eveniment au participat specialisti in vin, precum Presedintele Onorific al Festivalului, prof. dr. Valeriu V. Cotea, Presedintele PNVV, Ovidiu Gheorghe, dr. ing. Cintia Colibaba, bloggeri, colectionari si iubitori ai vinului.

23 de producatori si importatori de vin prezenti in expozitie si in evenimentele PROVINO

Festivalul PROVINO a adus in fata publicului peste 250 de tipuri de vin din intreaga tara si peste 50 de vinuri din tari precum Australia, Africa de Sud si Spania. 23 de producatori si importatori de vin au fost prezenti atit in expozitie, cit si in evenimentele PROVINO, cu 7 mai mult decit editia din anul trecut de la Iasi: Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Vinicola Averesti, Agroindustriala Bucium, Gramma Wines, Senator Wine, Budureasca, Avincis, Cramele Recas, Crama Oprisor, Viti-pomicola Samburesti, Vinarte, Casa de Vinuri Husi, Loza Wine, MV Profession 34 Franta, Casa de vinuri Negrini, Crama Girboiu, Liliac Winery, WineRO, Zarea, ABV Wine, Vinexpert, Remelluri Spania. in cadrul expozitiei au avut loc, de asemenea, lansari de colectii de vinuri premium si pentru segmentul HoReCa.

“A fost o mare placere pentru mine sa fiu invitat la PROVINO in Iasi. Mi-a placut extrem de mult ca am putut impartasi din experienta si cunostintele mele despre Spania cu specialisti romani ai vinului. Organizarea a fost perfecta, cu o sala bine aleasa, pahare bune si cu o buna manevrare a vinurilor de catre sommelieri profesionisti. De asemenea, m-am bucurat foarte mult ca am putut cunoaste producatori romani de vinuri si degusta selectiile excelente ale vinurilor acestora care prezinta un potential crescut de calitate. Tot ce a insemnat PROVINO a reprezentat o experienta minunata pentru mine”, a declarat Frank Smulders MW.

Din suita de evenimente PROVINO Iasi 2012 amintim: Conferinta Wine & HoReCa, in cadrul careia au fost sustinute prezentari despre importanta unui wine list in restaurant, evaluarea senzoriala a unui vin la achizitie, vinuri de import vs. vinuri romanesti si amenajarea unui restaurant, ale caror speakeri au fost prof. dr. Valeriu V. Cotea, arhitectul Victor Grosu, dr. Ing. Oenolog Otilia Chirita, owner Restaurant Enoteca Ralet, Tudor Balan si multi alti specialisti in vin; Școala Vinului in cadrul caruia cursantii au primit informatii de la 6 specialisti – prof. dr. Valeriu V. Cotea, Catalin Paduraru, Marian Timofti, Cintia Colibaba, Catalin Zamfir si Liviu Grigorica; Seminarul Tutored Tastings Brunello di Montalcino, sustinut de Presedintele OSR 2011 Marian Timofti, Seminarul Tutored Tastings Vinurile premiate cu aur, sustinut de degustatorul autorizat ADAR, Ambasador al vinului, Catalin Paduraru; Wine Masterclass sustinut de Frank Smulders, Master of Wine si Degustarile asistate de specialisti.

PROVINO a raspuns nevoii de instruire a publicului asupra consumului de vin

“In festivalul PROVINO atat producatorii de vin cat si vizitatorii si-au petrecut timpul cu folos. Eu am tinut ca acest festival sa aiba loc la Palas si intr-o zona in care educatia vinului este in crestere, lucru dovedit si prin cifrele de anul acesta: o triplare a numarului cursantilor de la Scoala Vinului, degustari colective asistate de specialisti la care au participat peste 200 de persoane, cateva zeci de profesionisti din industria ospitalitatii care au participat la conferinta WINE & HoReCa, 200 de invitati la seara festiva PROVINO, acestea sunt doar cateva cifre din festivalul de anul acesta. Sunt multi vizitatori care au venit cu alte scopuri la Palas si au plecat cu niste invataminte despre vin. Per ansamblu imaginea vinului a avut de castigat. M-am intalnit in festival cu persoane care voiau sa verifice daca este adevarata informatia pe care au primit-o la degustarile asistate iar acesta este un lucru foarte bun intrucat le-a fost starnit interesul pentru vin. Apreciez faptul ca PROVINO este pe un trend ascendent”, a declarat prof.dr. Valeriu V. Cotea, Presedinte onorific al Festivalului PROVINO si presedintele Comisiei de Oenologie a OIV.

“Este o mare onoare pentru mine faptul ca ma aflu printre producatorii de vin si specialistii din festival si am reusit sa schimbam idei si impresii, eu le multumesc tuturor celor care au sustinut fiecare seminar si fiecare degustare la PROVINO, ma bucur ca am putut lua parte la cat mai multe evenimente”, a declarat Iulian Grigorescu din Braila, cel mai fidel vizitator al PROVINO care a parcurs timp de patru zile toate evenimentele.

Primul Wine Masterclass sustinut de un Master of Wine in Romania

“Experienta participarii la wine-masterclass-ul sustinut de Frank Smulders a fost una deosebita din mai multe considerente: am avut ocazia sa degustam vinuri care nu se gasesc in Romania si sa aflam contextul general pentru ceea ce se intampla in Spania in sectorul viti-vinicol, speram sa putem aplica aceste lucruri si in Romania. Am gasit si similitudini intre cele doua tari, spre exemplu faptul ca la inceput producatorii si publicul era centrat pe cantitate si nu pe calitate  si a fost nevoie sa treaca 20 de ani pentru a schimba mentalitatea. in ceea ce priveste procesul de schimbare a mentalitatii in privinta calitatii si consumului de vin consider ca acesta este unul continuu iar evenimentele de talia festivalului PROVINO contribuie la realizarea acestui proces. Participarea lui Frank Smulders MW la PROVINO este si un indicator de calitate a evenimentului intrucat el este un specialist cu o experienta de necontestat in domeniu si reprezinta un model aspirational pentru tinerii specialisti din domeniu”, a declarat dr.ing. Cintia Colibaba, cercetator in sectorul viti-vinicol.

“In opinia mea Festivalul PROVINO contribuie seminificativ la cresterea perceptiei cetatenilor din Iasi privind consumul de vin si instruirea acestora pentru un consum avizat”, a declarat Mihai Anghel, organizatorul Legatului Iasi al Ordinului European al Cavalerilor Vinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here