Criza din Uniunea Europeana este considerata de Moscova drept o „amenintare foarte serioasa”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev intr-un interviu acordat AFP si Le Figaro, subliniind ca jumatate dintre schimburile comerciale ale Rusiei sunt cu UE.

„Situatia la noi depinde in mare parte de ceea ce se intampla in economiile UE”, a adaugat premierul rus, precizand ca valoarea globala a schimburilor Rusia-UE se ridica la circa 300 de miliarde de euro.

Medvedev, asteptat in Franta luni seara pentru o vizita in cursul careia se va intalni cu omologul sau francez si presedintele François Hollande, nu a parut convins de eforturile intreprinse in cadrul UE in fata crizei.

” Ni se pare uneori ca partenerii nostri europeni nu au energie si vointa pentru a lua decizii (…) Partenerii nostri din UE par sa fie pe punctul de a ajunge la un acord. Este important ca acest lucru sa nu se intample prea tarziu „, a declarat Medvedev.

„Urmarim cu multa atentie ce se intampla in UE si in zona euro in general, precum si in verigile slabe care sunt Grecia, Spania si alte tari”, a continuat Medvedev.

Premierul rus si-a reafirmat sustinerea fata de euro: „41 la suta dintre rezervele noastre in valuta sunt in euro. De aceea vrem ca euro sa continue sa existe ca moneda de rezerva si ca moneda stabila”.

Medvedev a recunoscut „ca nu exista progrese radicale in modernizarea” Rusiei care ramane inca prea dependenta de gaz si petrol.

„Este adevarat ca nu au fost progrese radicale in modernizare. Economia Rusiei nu este echilibrata la modul ideal. Depindem prea mult de gaz si petrol. Trebuie sa modernizam tara, dar putem face acest lucru in doi sau trei ani? Bineinteles ca nu!”, a apreciat el.

„Exista progrese, dar nu asa de rapide cum mi-as dori”, a conchis premierul. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here