Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro cei aflati in cautarea unui teren pentru constructia unei case la marginea unuia dintre marile orase ale tarii pot face o asemenea achizitie si dispunand de un buget de 10.000 de euro – sau chiar mai putin. Analiza ia in calcul proprietatile scoase la vanzare in perioada septembrie – octombrie 2012 in localitatile adiacente a patru mari orase din tara: Bucuresti, Brasov, Constanta si Timisoara.

In apropiere de Bucuresti, localitatea cu cele mai ieftine terenuri pentru constructii este Magurele, unde un metru patrat costa, in medie, 44 de euro. Totusi, aici pot fi gasite si preturi semnificativ mai mici decat atat. Astfel, un lot de 270 de metri patrati situat intr-o zona de vile noi din oras este scos la vanzare cu 6.000 de euro, respectiv cu aproximativ 22 de euro pe metru patrat.

Pe locul al doilea in clasamentul celor mai ieftine terenuri din jurul Capitalei se situeaza Buftea, cu un pret mediu de 48 de euro pe metru patrat. si aici pot fi gasite insa oferte mai convenabile. Astfel, un lot de 500 de metri patrati ce face parte tot dintr-un lot de parcele este scos la vanzare la un pret de 13.000 de euro, respectiv 26 euro pe metru patrat.

In orasul Bragadiru, al treilea din top, pretul pe metru patrat al unui teren este de 65 de euro. si aici cei interesati pot gasi oferte mai bune. Astfel, un lot de 687 de metri patrati situat vizavi de fabrica RoStar este scos la vanzare cu 27.000 de euro, adica circa 40 de euro pe metru patrat, in vreme ce o parcela situata la periferia localitatii poate fi achizitionata si cu 17 euro pe metru patrat.

In Popesti-Leordeni, pretul mediu pentru terenurile pentru constructii se ridica la 67 de euro pe metru patrat. Un lot de casa de 600 de metri patrati poate fi cumparat insa si cu 50 de euro pe metru patrat, adica la un pret total de 30.000 de euro.

In Chitila, un teren ajunge la 71 de euro pe metru patrat, insa o parcela de 500 de metri patrati este scoasa la vanzare pentru 9.500 de euro, adica 19 euro pe metru patrat.

In apropierea Capitalei, cele mai scumpe sunt terenurile din Otopeni, unde pretul mediu pe metru patrat se ridica la 116 euro. Un lot potrivit pentru constructia unei case, cu o suprafata de 400 de metri patrati si amplasat in zona Odai poate fi achizitionat insa si cu 20.000 de euro, respectiv 55 de euro pe metru patrat.

Teren pentru casa de vacanta la munte cu mai putin de 10 euro/mp

In ciuda potentialului turistic al judetului Brasov, este interesant ca aici pot fi gasite cele mai ieftine terenuri pentru case, dintre zonele analizate de Imobiliare.ro. Astfel, cei interesati pot achizitiona cu usurinta loturi potrivite pentru constructia unei locuinte de vacanta la preturi de sub 10 euro pe metru patrat. in comuna Halchiu, spre exemplu, o parcela de 500 de metri patrati este scoasa la vanzare pentru 3.000 de euro (adica 6 euro pe metru patrat), in vreme ce, in Rasnov, o parcela de 900 de metri patrati costa 7.200 de euro, adica 8 euro pe metru patrat. Pe de alta parte, in Bran, un lot similar (de 900 de metri patrati), este scos la vanzare pentru 12.000 de euro, adica 13 euro pe metru patrat.

Techirghiol, statiunea cea mai accesibila de pe litoral

In Constanta, preturile medii pe metru patrat pentru terenurile din jurul resedintei de judet variaza intre 29 de euro (in orasul Techirghiol) si 164 de euro (in orasul Mamaia). Si pe litoral pot fi gasite insa oferte sub pretul pietei. in Techirghiol, spre exemplu, un lot de 406 de metri patrati poate fi achizitionat cu 3.900 de euro, respectiv circa 10 euro pe metru patrat. Printre localitatile cu terenuri mai ieftine se mai numara si statiunea Costinesti, cu 37 de euro pe metru patrat, dar si comunele Cumpana (31 de euro pe metru patrat) si Valu lu’ Traian (32 de euro pe metru patrat). Pe de alta parte, in orasele Ovidiu si Agigea, loturile pentru constructii pot fi achizitionate, in medie, cu 62 si, respectiv, 67 de euro pe metru patrat.

18 euro pe metru patrat, o parcela langa Timisoara

In apropiere de Timisoara, preturile cerute de proprietarii terenurilor pentru constructii variaza intre 19 euro pe metru patrat (in comuna Giarmata) si pot ajunge la 43-45 de euro pe metru patrat in localitati precum Giroc, Dumbravita sau Ghiroda. Valori de sub 30 de euro pe metru patrat pot fi gasite si in sag (23 de euro) sau Sacalaz (27 de euro). si in judetul din vestul tarii pot fi gasite terenuri semnificativ mai ieftine fata de media pietei. in Giroc, spre exemplu, un lot de casa de circa 500 de metri patrati este scos la vanzare pentru 18 euro pe metru patrat.

Despre Imobiliare.ro:

Lansat in ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 32 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here