Un text legislativ supus spre dezbatere publica de Ministerul Administratiei si Internelor va initia o noua forma de taxa care va apasa pe bugetul firmelor privare. Este vorba de elaborarea analizelor de risc la securitatea fizica a unitatilor ce fac obiectul Legii nr. 333/2003, prevedere care va obliga o gama foarte larga de companii sa plateasca experti in evaluare si sa cheltuiasca sume importante de bani in vederea respectarii noilor instructiuni. Mai mult, in urma acestei evaluari de risc, toate firmele private, de la pensiuni la buticuri, se pot trezi cu obligatia de a contracta servicii de paza si protectie, ceea ce inseamna costuri suplimentare, nejustificate in multe dintre cazuri sau care ar trebui sa ramana la latitudinea companiei, nu sa fie obligatorii prin lege.

Nu putem transforma firmele private in buncare, dupa cum nu putem angaja o armata de bodyguarzi ca sa pazeasca la fiecare colt al restaurantelor. Pana la urma, cu exceptia situatiilor speciale, ordinea publica ar trebuie sa fie apanajul institutiilor statului.

Obligatia pentru firme sa contracteze servicii private de paza arunca o lumina nefavorabila asupra Ministerului Administratiei si Internelor, cata vreme contribuabilii se asteapta ca siguranta publica sa fie asigurata de stat, iar nu sa fie privatizata si externalizata catre companii de paza.

In plus, in situatia de fapt in care firmele sunt oricum incarcate de taxe si de impozite mai mult decat in orice alt stat european, aparitia unei noi forme de impunere si a unor cheltuieli suplimentare obligatorii este de prost augur si va avea consecinte economice nedorite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here