Terenurile au fost, de departe, cel mai lovit segment al pietei imobiliare. inca de la debutul crizei, vanzarile au fost puternic afectate, ceea ce a dus la o scadere brusca a pretului. in prezent, cumparatorii prefera terenuri cu suprafete cuprinse intre 250 si 500 mp, avand un pret ce variaza intre 15.000 si 50.000 euro. Se cauta, in general, loturile situate in intravilan, in primul plan, potrivite pentru construirea unei locuinte unifamiliale, reiese din datele portalului imobiliar IMOPEDIA.ro.

77% dintre cei interesati de achizitia unui teren in Bucuresti sau in localitatile invecinate cauta loturi intravilane, restul alegand loturi extravilane.

In ceea ce priveste bugetul de achizitie, mai mult de jumatate dintre utilizatorii portalului IMOPEDIA.ro sunt dispusi sa plateasca sume cuprinse intre 15.000 si 50.000 euro pentru un teren, in timp ce 21% aleg loturi ce au un pret de pana in 15.000 euro. Terenurile care costa intre 50.000 si 150.000 euro atrag doar 19% dintre vizitatorii online ai site-ului, iar cele cu valori de peste 150.000 euro sunt cautate de numai 5% dintre vizitatori.

„Referitor la dimensiunile terenurilor, 59% dintre vizitatori acceseaza anunturi ale terenurilor cu suprafete cuprinse intre 250 si 500 mp, numai 22% dintre ei fiind interesati de parcele intre 500 – 1.000 mp si 19% de suprafete de peste 1000 mp” declara Razvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

Pretul terenurilor extravilane a scazut cu peste 90%

Conform studiului realizat de portalul imobiliar IMOPEDIA.ro, valoarea terenurilor din Bucuresti a scazut anul acesta cu 48% pana la 77%  fata de 2008. Cele mai mari diferente de pret au fost inregistrate pentru terenurile aflate in apropierea Centurii de Vest si de Sud a Capitalei. in aceste zone, metrul patrat s-a ieftinit cu 77%, respectiv 75%, comparativ cu anul 2008.

Scaderi semnificative de pret s-au inregistrat si in alte zone ale Bucurestiului: loturile din Bucurestii Noi se vand la jumatate de pret fata de 2008, zona Centurii de Nord s-a ieftinit cu pana la 65%, iar pentru terenurile din zona soselei Alexandriei se plateste anul acesta cu 69%  mai putin decat acum patru ani.

Pentru loturile de teren situate in primul plan in zona Prelungirea Ghencea, pretul a scazut in ultimii patru ani, in medie, cu 63% si cu aproximativ 55% in Giurgiului. in zona Pantelimon si Oltenitei, sunt scoate acum la vanzare terenuri la valori cu 54% mai mici decat in 2008.

Pentru loturile de teren disponibile in Popesti Leordeni in prim plan, a fost inregistrata o scadere a pretului cu pana la 63% fata de 2008, iar pentru cele din Domnesti, datele arata o ieftinire de pana la 69%.

Ieftiniri mult mai mari se observa in cazul terenurilor extravilane din afara Capitalei unde pretul a scazut si cu 94%.

„Terenurile intravilane sunt cele mai cautate in aceasta perioada. Cei mai multi dintre cei care le cumpara sunt utilizatori finali care urmaresc ridicarea unei constructii la scurt timp de la achizitie. Terenurile extravilane raman insa pariul momentului, ele fiind o adevarata oportunitate pentru cei dispusi sa investeasca in ele. Spun asta pentru ca acest segment de piata a inregistrat scaderi de pret extrem de mari”, a conchide Razvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

IMOPEDIA este un centru de informare si de ofertare imobiliara, dedicat atat agentiilor imobiliare, cat si tuturor persoanelor interesate de domeniul imobiliar. in calitatea sa de principal furnizor de informatii pe piata romaneasca de real estate, IMOPEDIA a dezvoltat o familie de site-uri si sectiuni, care acopera toate nevoile de informare ale clientilor: IMOPEDIA.ro gazduieste sectiunea de oferte imobiliare actualizata constant direct de la sediul agentiilor imobiliare, sectiunea MEDIA.IMOPEDIA.RO, cu cele mai importante stiri, comunicate imobiliare, evenimente imobiliare si analize imobiliare la zi, BLOG.IMOPEDIA.ro – cel mai interactiv blog imobiliar, GHID.IMOPEDIA.ro – un detaliat si amplu ghid imobiliare, sectiunea Proiecte Imobiliare si lista cu Imobile Instabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here