Consiliul Judetean Cluj prin intermediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C. Cluj) organizeaza in saptamana 18-21 septembrie 2012, sub egida “Ziua Internationala Alzheimer”, o serie de activitati menite sa sensibilizeze comunitatea clujeana si institutiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer.

Astfel, in perioada 18-21 Septembrie 2012, intre orele 10.00 si 13.00, in cadrul campaniei “Sa nu-i uitam pe cei ce uita”, se vor distribui materiale informative in zona pietonala din P-ta Muzeului, Parcul Central si Aleea Padin (zona P-ta Flora) din municipiul Cluj-Napoca. Cu acest prilej, specialistii D.G.A.S.P.C. Cluj vor oferi publicului larg informatii cu privire la aceasta problematica si vor distribui materiale informative.

Totodata, vineri, 21 septembrie 2012, intre orele 09.00 si 14.00, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj,  Aleea Padin nr. 20, se va organiza si o campanie gratuita de testare a memoriei, campanie ce are ca scop oferirea de informatii cu privire la manifestarile dementei in cadrul bolii Alzheimer precum si accentuarea importantei interventiei precoce, inca de la aparitia primelor simptome.

Parteneri in desfasurarea activitatii sunt voluntari de la Centrul de Voluntariat Cluj precum si studenti voluntari ai Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Tema pentru Ziua Internationala Alzheimer 2012 este “Traind impreuna”. Asociatiile Alzheimer din intreaga lume isi vor concentra activitatile pe reducerea stigmei asociate cu dementa si pe sensibilizarea membrilor comunitatilor sa accepte mai usor persoanele care sufera de o forma de dementa, oferind o gama larga de programe si evenimente. Activitatile la nivel international vor include seminarii educationale, ateliere de lucru si evenimente sociale pentru persoanele cu dementa si ingrijitorii lor. Scopul acestor actiuni il reprezinta crearea unei societati in care persoanele cu dementa si familiile lor pot trai fara teama de discriminare.

Data de 21 septembrie, Ziua Internationala Alzheimer, reaminteste lumii de cei care sufera de Dementa de tip Alzheimer sau alte forme de dementa. incepand cu anul 1994,  in luna  septembrie,  asociatiile Alzheimer din intreaga lume se unesc intr-o actiune comuna de sensibilizare a opiniei publice, ce va culmina cu ziua de 21 Septembrie – Ziua Mondiala Alzheimer. Anul 2012 nu va fi o exceptie, astfel incat si in acest an vor avea loc evenimente care vor marca aceasta zi la nivel international.

Ziua Mondiala Alzheimer este o zi in care organizatiile care se ocupa de problematica Alzheimer din intreaga lume isi concentreaza eforturile asupra crestereii gradului de constientizare cu privire la dementa in boala Alzheimer. Dementa de tip Alzheimer se carcterizeaza prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive care includ: deteriorarea memoriei, tulburari de limbaj, deteriorarea capacitatii de a desfasura activitati motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaste obiectele, dificultati in planificare si organizare. Alzheimer’s disease is the most common form of dementia, a group of disorders that impairs mental functioning.

Este vital ca populatia sa constientizeze ce este dementa de tip Alzheimer si cum se manifesta. Este important ca populatia sa cunoasca simptomatologia si sa inteleaga ca dementa in boala Alzheimer este diferita de procesul normal de imbatranire, sa poata face diferenta intre cele doua si sa stie unde sa se adreseze atunci cand suspecteaza ca exista anumite probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here