Cancelarul german Angela Merkel a incercat joi la Beijing sa calmeze temerile premierului chinez Wen Jiabao legate de criza din zona euro si a obtinut promisiunea ca China va continua sa investeasca in regiune.

Angajamentul chinez a fost dovedit imediat prin semnarea unui contract de achizitie a 50 de avioane Airbus, pentru suma de 3,5 miliarde de dolari.

Merkel, aflata la conducerea unei delegatii mari de ministri si oameni de afaceri, a detaliat masurile luate de Europa pentru combaterea crizei datoriilor suverane, insistand asupra „vointei absolute” de consolidare a monedei unice.

„Am explicat premierului Wen ca multe reforme sunt in curs si ca exista vointa politica absoluta pentru a readuce euro in randul monedelor puternice”, a subliniat Merkel, aflata la a doua vizita in China din acest an.

China se confrunta ea insasi cu incetinirea cresterii economice si este afectata de dificultatile din Uniunea Europeana, principala piata pentru exporturile chineze.

„Criza datoriilor din Europa a continuat sa se agraveze, provocand temeri puternice comunitatii internationale. Sincer vorbind, si eu sunt la fel de ingrijorat”, a aratat Wen.

El a subliniat ca exista doua preocupari principale, daca Grecia va iesi din zona euro si daca Italia si Spania vor lua masuri de redresare.

Wen a dat asigurari ca China este pregatita, cu o evaluare prealabila a riscurilor, sa continue sa investeasca pe piata europeana a datoriilor suverane.

Germania asigura aproape jumatate din exporturile europene in China si atrage aproape un sfert din exporturile chinezesti in UE.

Schimburile bilaterale dintre cei doi mari exportatori mondiali au atins anul trecut 169 miliarde de euro, in crestere cu 18,9% fata de anul precedent.

Merkel va vizita vineri o uzina Airbus din orasul Tianjin. Un acord de 1,6 miliarde de dolari a fost semnat pentru extinderea unei linii de asamblare pentru avioanele A320.

Volkswagen a incheiat la randul sau un acord de 290 milioane de dolari pentru constructia unui centru de productie la Tianjin. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here