Evolutia sub asteptari a cererii interne si a exporturilor a diminuat cresterea economica a Spaniei din ultimii doi ani  potrivit datelor revizuite publicate luni.

Economia Spaniei s-a contractat cu 0,3% in 2010, comparativ cu declinul de 0,1% raportat anterior, in timp ce avansul de 0,7% anuntat pentru 2011 a fost revizuit in sens negativ, la numai 0,4%, potrivit Institutului National de Statistica din aceasta tara, relateaza Financial Times.

Revizuirile, anuntate inainte de datele finale privind evolutia PIB aferenta trimestrului al doilea, care vor fi publicate marti, au fost determinate de modificarea estimarilor anterioare privind cererea interna si exporturi.

Modificarile reflecta fragilitatea economiei Spaniei, care a intrat la inceputul acestui an in a doua recesiune din ultimii trei ani, cu un somaj de peste 20%.

Guvernul de la Madrid anticipeaza pentru acest an o contractie economica de 1,7%, urmand ca evolutia negativa sa continue si in 2013.

Ministrul de Finante Luis De Guindos a declarat pentru International Herald Tribune ca Spania isi va respecta tintele referitoare la veniturile bugetare in pofida recesiunii.

El a aratat totodata ca bancile spaniole vor utiliza circa 60 de miliarde de euro din ajutorul de 100 de miliarde de euro aprobat de ministrii europeni de Finante in luna iunie.

Randamentul obligatiunilor spaniole pe termen de 10 ani a scazut in ultimele saptamani de la nivelul record de 7,75% atins la sfarsitul lunii iulie la sub 6,5%. Declinul a avut loc dupa ce Banca Centrala Europeana a indicat ca este dispusa sa intervina pentru scaderea costului imprumuturilor Spaniei.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here