Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine trecerea de urgenta la sistemul de plata online a taxelor catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), pentru reducerea timpului de realizare a acestor operatiuni.

„AOAR considera ca eliminarea activitatilor «de ghiseu» necesare intocmirii «notei de plata» aferenta operatiunilor solicitate de companie si inlocuirea acestei proceduri cu o varianta on-line, automata, reprezinta o simplificare benefica pentru orice firma, reducand atat costurile de timp cat si consumul de resurse umane”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Oamenii de afaceri au salutat intentia Guvernului de simplificare a formalitatilor pe care companiile trebuie sa le indeplineasca in relatia cu ONRC.

„Impactul financiar al costurilor pe care le suporta companiile nu reprezinta o povara financiara semnificativa, reducerea timpilor de asteptare la ghiseu si alocarea de personal pentru indeplinirea unor formalitati simple constituind avantajele majore asigurate de noua reglementare”, se mentioneaza in comunicat.

AOAR precizeaza ca mediul de afaceri din Romania are nevoie de reducerea birocratiei pentru reducerea costurilor de functionare si degrevarea salariatilor de sarcini administrative si ca apreciaza reducerea numarului de proceduri la ONRC, in perioada 2007-2012, de la 27 la 11.

ONRC sustine ca introducerea unui nou sistem de calcul al taxelor pentru operatiunile de la Registrul Comertului nu va duce la majorarea tarifelor actuale si explica veniturile suplimentare estimate anual prin cresterea numarului de operatiuni.

„Scopul proiectului de hotarare a Guvernului este de simplificarea procedurilor de inregistrare in registrul comertului, prin aplicarea de taxe si tarife unice pentru inregistrarea in registrul comertului, care asigura crearea premiselor pentru plata on-line, utilizand cardul bancar prin Sistemul National Electronic de Plata Online (SNEP), eliminarea timpilor alocati pentru calcularea, la ghiseu, a contravalorii serviciilor prestate; actualmente stabilirea exacta a taxelor si tarifelor fiind realizata numai prin intocmirea notelor de calcul, achitarea fiind efectuata dupa emiterea notelor de calcul. Prin introducerea noului sistem notele de calcul vor fi generate de sistemul informatic numai pentru verificare. De asemenea, sistemul prezinta predictibilitate ceea ce ii permite operatorului economic sa stabileasca o prognoza fidela a cheltuielilor legate de inregistrarea in registrul comertului atat la momentul constituirii, cat si in cursul derularii afacerii”, arata ONRC, miercuri, intr-un comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca initiatorii proiectului de act normativ nu si-au propus grevarea suplimentara a comerciantilor, noile taxe si tarife unice fiind determinate prin insumarea contravalorii serviciilor prestate si a comisioanelor percepute pentru operatiunile efectuate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale pentru alte institutii, asa cum au fost prevazute in legislatia in vigoare, si au avut in vedere ca baza de calcul incasarile si numarul de inregistrari din anul 2011.

„Cresterea incasarilor este pusa strict pe seama prognozei de crestere a numarului de inregistrari in registrul comertului. Astfel, incasarile in anul 2011, au fost in valoare de 100 milioane lei si au fost luate ca baza de calcul pentru urmatorii ani. Pentru anul 2012 a fost prognozata o crestere a numarului de inregistrari cu 15%, reflectata intr-o crestere a incasarilor cu 9,1%. Pentru urmatorii 5 ani s-a prognozat o crestere cu 8% a numarului de inregistrari fata de anul anterior si a incasarilor cu 5%. Precizam ca la 31 iulie 2012 cresterea numarului de inregistrari fata de perioada similara a anului 2011 a fost de 11,01%”, au precizat reprezentantii ONRC.

Noile taxe vor fi aplicate intr-un interval de doua luni dupa ce vor fi avizate de Executiv, conform unui proiect de hotarare.

Sistemul prevede ca operatiunile din registrul comertului sa fie taxate cu tarife unice, in functie de tipul solicitarii, fara ca fiecare tip de serviciu sa mai fie achitat separat, ca in prezent. La stabilirea taxelor unice s-au folosit, ca baza de fundamentare, inregistrarile in registrul comertului si incasarile aferente realizate anul trecut. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here