Zece orase mari din Italia sunt in pericol de a intra in incetare de plati, Napoli si Palermo fiind in capul „listei negre”, potrivit cotidianului La Stampa, situatie care evidentiaza presiunea datoriile autoritatilor locale asupra celei de-a treia mari economii din zona euro.

„Cel putin zece orase mari, cu peste 50.000 de locuitori, sunt in pericol de faliment”, scrie La Stampa, citand specialisti guvernamentali lasati neidentificati.

Articolul publicatiei italiene vine dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute doua regiuni din Spania au anuntat ca vor cere ajutorul guvernului central pentru a-si putea plati datoriile. Alte cateva dintre cele 17 regiuni autonome din Spania, intre care Catalonia, Andalucia si Castilla La Mancha, ar putea cere de asemenea ajutor financiar.

O decizie a guvernului Italiei obliga autoritatile locale sa scada cu 25% valoarea contabila a unor active, rezultand deficite mari in finantele acestora. Activele vizate includ venituri din surse precum amenzi si taxe de managementul deseurilor, de foarte multe ori supraestimate de autoritatile locale in planurile bugetare.

Premierul Italiei, Mario Monti, s-a declarat, saptamana, trecuta, „foarte ingrijorat” ca autoritatile regionale din Sicilia se indreapta spre faliment. Datoria autoritatilor regionale din Sicilia se ridica la 5,3 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, potrivit Bloomberg.

Datoria autoritatilor locale din Italia reprezinta doar 5,7% din totalul de 1.960 miliarde de euro al intregii tari, insa regiunile si orasele se afla sub presiune considerabila, ca urmare a deciziei guvernului de a reduce subventiile pentru a echilibra bugetul central.

Italia se afla, alaturi de Spania, sub presiune pe pietele financiare, in contextul crizei datoriilor din zona euro. Costurile de imprumut ale celor doua tari se afla la niveluri ridicate, din cauza indatorarii guvernelor de la Madrid si Roma. in cazul Spaniei, costurile de imprumut pe zece ani se afla la circa 7,5%, peste pragul de 7%, considerat nesustenabil si care a condus la acordarea de pachete de ajutor financiar Greciei, Irlandei si Portugaliei. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here