Moody’s a coborat ratingurile a 13 banci italiene, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo, cele mai mari banci din tara, din cauza situatiei financiare dificile a guvernului de la Roma.

Ratingurile pentru credite si depozite ale UniCredit si Intesa au fost coborate cu cate doua trepte, la „Baa2”, potrivit unui comunicat al Moody’s, citat de Bloomberg.

Moody’s retrogradeaza cele doua banci pentru a doua oara in doua luni. Perspectiva atribuita noilor ratinguri este negativa, in linie cu cea acordata guvernului.

Agentia a coborat vineri ratingul Italiei cu doua trepte, la „Baa2”, penultimul nivel din categoria „investment grade” a activelor recomandate pentru investitii pe termen lung. Decizia a fost motivata de situatia economica dificila si somajul ridicat din tara.

„In pofida operatiunilor internationale substantiale a UniCredit, expunerea importanta pe piata locala presupune ca ratingul este limitat de cel al guvernului. Afacerile Intesa sunt aproape integral pe piata autohtona”, potrivit Moody’s.

Alaturi de UniCredit si Intesa, Moody’s a mai retrogradat alte 11 banci italiene.

Investitorii dau tot mai putina atentie concluziilor agentiilor de rating si se bazeaza in tot mai mare masura pe propriile analize. in luna mai, dupa ce Moody’s a retrogradat cele mai mari banci din Europa de Nord, costurile de finantare ale acestora au scazut, iar actiunile au crescut. Costurile de finantare ale Italiei si Spaniei au scazut de asemenea dupa retrogradarile operate de Moody’s in acest an.

In luna mai, agentia a coborat ratingurile a 26 de banci italiene, inclusiv UniCredit si Intesa, din cauza profiturilor tot mai slabe si perspectivelor economice nefavorabile ale Italiei. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here