I. Cererea de spatii de birouri a crescut cu 50,4%, in primul semestru din 2012

In primele sase luni din 2012 se inregistreaza in Bucuresti o crestere a volumului solicitarilor de spatii de birouri venite din partea companiilor medii cu 50,4%, raportat la aceeasi perioada a anului trecut.

“Credem ca evolutia pozitiva inregistrata de economia din Romania in cursul anului 2011, pe o serie de paliere cum ar fi agricultura, investitiile, constructiile si in alte sectoare, au creat premisele unei revigorari a mediul de afaceri si au contribuit in primul semestru din 2012 la cresterea volumului cererilor”, declara Alexandru Petrescu, managing partner al companiei ESOP Consulting.
II. Ce bugete au avut companiile in primul semestru din 2012
Din perspectiva bugetelor alocate de companiile medii pentru inchirierea de spatii, cea mai mare pondere, de 78% au avut-o in continuare in semestrul 1 solicitarile de pana in 11 euro/mp/luna (conform graficului de mai jos).

Acest segment de pana in 11 euro/mp/luna a avut, in ultimii patru ani, o pondere in continua ascensiune, de la 18% in 2008, la 78% in 2012.
III. Din punct de vedere structural, cererea este total diferita fata de 2008

In 2008, principala forta de tractiune a cererii de sedii noi o reprezenta extinderea sau cresterea confortului si a imaginii firmei, cele mai des intalnite fiind solicitarile de spatii de birouri de peste 15 euro/mp/luna (55% din totalul cererilor), iar cererea sub 11 euro/luna avea o ponderea de doar 18% din totalul cererilor.
in 2012, ratiunea principala a relocarilor ramane optimizarea de costuri, in consecinta o majoritate covarsitoare a cererii este concentrata in segmentul de spatii cu chirii de pana in 11 euro/mp/luna (ponderea fiind de 78% din volumul total al solicitarilor).

IV.OFERTA: Stocul se mentine ridicat, punand presiune in continuare pe nivelul chiriilor

In portofoliul ESOP, la finalul primului semestru din 2012, se afla 782 imobile cu spatii de birouri disponibile imediat la inchiriere, din care 430 unitati sunt in centre de afaceri (insumand 728.124 mp) si 352 in vile (insumand 122.521 mp).

Din punct de vedere al structurarii in functie de chiria pe mp, oferta de spatii de birouri prezinta decalaje procentuale semnificative fata de cerere, acestea fiind mai accentuate pe segmentul spatiilor in centre de afaceri. Din totalul ofertei, doar 43% din spatii au chirii de pana in 11 euro/mp/luna (fata de cerere care grupeaza pe acest segment de bugete 78% din volumul total al solicitarilor).

V. CONCLUZII

In 2012 putem afirma ca asistam la primele semnale de reluare a dinamismului cererilor venite din partea companiilor medii.

In primele 6 luni din 2012, cererea din partea companiilor medii a crescut cu 50,4% fata de aceeasi perioada a anului 2011, dar oferta este in continuarea mai mare decat cererea, deci exista premise ca proprietarii sa aiba o flexibilitate mai mare in negocierile cu chiriasii.

“Optimizarea costurilor ramane in continuare principalul motiv pentru care o firma isi cauta un sediu nou. Se remarca insa si o preocupare pentru cresterea imaginii sau a confortului la birou, in acelasi buget, intrucat piata permite acest lucru. Cu toate ca si-au facut aparitia si companii interesate de extinderea spatiului si au aparut si companii care acum se infiinteaza sau reprezentante ale firmelor straine care intra pe piata romaneasca, numarul acestor este insuficient pentru a produce o  echilibrare intre cerere si oferta“, declara Alexandru Petrescu, managing partner al companiei ESOP Consulting.

Domeniile care au inregistrat o expansiune notabila in 2012 sunt clinicile medicale private si institutiile de invatamant private (fie ele gradinite, scoli, after-school-uri), in contextul degradarii accentuate a serviciilor medicale si educationale din sistemul de stat.

DESPRE ESOP Consulting
ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 10 ani in piata birourilor. ESOP este lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii, oferind solutii atat start-up-urilor romanesti si reprezentantelor straine care deschid filiale in Romania, cat si companiilor medii si mari care se afla in expansiune sau doresc o optimizarea a costurilor cu chiria. ESOP Consulting poate oferi solutii pentru orice tip de firma, accesand cea mai mare baza de date in care se afla 700 de centre de afaceri si 1.200 de vile, adica peste doua milioane mp de spatii de birouri. ESOP a asistat de-a lungul timpului companii de talie medie si mare care au tranzactionat peste 200.000 mp de spatii de birouri. Printre companiile care si-au relocat sediul de-a lungul timpului prin ESOP se numara: COSMOTE, ENEL, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, MEGA IMAGE, SBS Broadcasting, LUGERA & MAKLER si altii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here