Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 180 voturi „pentru”, 30 „impotriva” si 26 abtineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal initiat de Crin Antonescu si Victor Ponta, respingand toate amendamentele PDL si UDMR. Proiectul prevede ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat, iar, suplimentar, in judetele in care minoritatile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat si a fost adoptata o prevedere potrivit careia delimitarea colegiilor va ramane aceeasi ca in 2008.

Deputatii au respins amendamentele PDL privind reducerea numarului de parlamentari la 300, precum si cele ale UDMR.La dezbaterile generale, PDL a anuntat ca, daca nu se adopta amendamentul privind reducerea numarului de parlamentari, nu sustine acest proiect, UDMR se abtine de la vot, iar grupul progresist si cel al minoritatilor nationale voteaza acest proiect.

In timpul dezbaterilor, mai multi reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale au protestat, de la balcoanele salii de sedinta, fata de adoptarea acestui proiect de lege.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege. Textul legislativ urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui Traian Basescu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here