In aceasta luna mi-a fost dat sa trec prin mai multe experiente dureroase care au necesitat implicarea celor care muncesc, efectiv, in sistemul sanitar romanesc. Mai exact, a trebuit sa apelez la medicii si la cadrele medicale care isi desfasoara activitatea in sistemul  medical DE STAT. Nu fiindca nu as fi putut sa imi permit sa apelez la cei din mediul PRIVAT, ci deoarece situatiile in care am fost pusa, au cerut „ajutorul“ celor de la STAT.
In primul rand, am constatat ca sistemul de urgenta – pus la punct de medicul Arafat – este unul cat se poate de functional. Mi-a fost confirmat faptul ca cei de la SMURD (pentru care oamenii au iesit in iarna in strada, si bine au facut!) sunt niste profesionisti. Niste persoane devotate, care sunt „mereu gata”, mereu prezente acolo unde este nevoie. Acelasi lucru il pot spune despre cei de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU). Vorbele mele poate par patetice, insa acesta este adevarul.
Si desigur, nu-i pot uita pe cei din spitalul universitar clujean. Am intalnit medici tineri, bine pregatiti, buni practicieni, care mi-au spus ca ei totusi cred ca locul lor nu e pe undeva prin Europa, ci aici, ACASA, in Romania. Care faceau si fac „la greu” garzi, care incearca orice ca sa-si faca bine pacientii, sa-i puna pe picioare. Care nu se uita la varsta pacientului si nu spun ceva de genul: „hai ca asta a trait destul!”, „sa-l  lasam  sa treaca la cele vesnice!”, ca si cum ei ar fi niste dumnezei care aleg cine traieste si cine moare.
Medici tineri care – cred eu – vor sa-si ajunga, cel putin, profesorii (daca nu, chiar sa-i depaseasca), preocupati nu doar de tamaduirea trupului pacientului, ci si de cea a mentalului si chiar a sufletului.
Am vazut preocupare, devotament, chiar pasiune. Repet! Toate acestea la niste medici tineri. Poate ca ar trebui sa le mentinez numele (dr. Iliescu, dr. Stoian, dr. Claudia Budurea) in semn de pretuire, insa nu acesta este lucrul cel mai important. Lucrul important este acela ca sistemul medical de stat, chiar daca este bolnav, nu A MURIT. Poate sa se auto-resusciteze pentru ca are componenta esentiala una de calitate: factorul uman.
Si, parca, m-am mai linistit! Totusi, nu toti medicii bine pregatiti, „au taiat-o” prin lume, in goana dupa un trai mai bun sugerat de lideri politici mici. Nu toti medicii care au ramas aici, daca nu primesc spaga, nu te baga in seama. Sunt aici, asteapta niste guvernanti mai intelepti, care sa realizeze ca SaNaTATEA este elementul esential al existentei unei natiuni. Desigur, alaturi de EDUCATIE. Asteapta guvernanti care vor investi in aceste doua domenii, pentru a putea avea o natiune SANATOASA, atat la trup, cat si la minte si suflet! Totul  e sa nu fie lasati sa astepte in zadar!

(Articol preluat din revista Business Point, nr. 65, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here