O tara intinsa pe doua continente, Turcia este foarte populara din punct de vedere turistic. Este renumita pentru siturile arheologice, pentru ceai si cafea, pentru sporturile de mare, pentru plajele cu nisip si apa turcoaz. De fapt, trebuie precizat faptul ca insusi cuvantul turcoaz provine din cuvantul turqois, denumirea data de francezi turcilor. Aceasta tara preferata de tot mai multi turisti romani, are aproape 8.400 de kilometri de coasta. Peisajele sunt variate, de la campii fertile, in Nord-Vest si Sud-Est, la vai mari cu rauri in vest, si munti inalti in Est. Anatolia de Est este cea mai muntoasa regiune a Turciei, iar cel mai inalt varf din tara este Muntele Ararat, cu 5.165 de metri. Multi crestini si evrei, deopotriva, cred ca acesta este acelasi Munte Ararat mentionat in Biblie, ca fiind locul unde s-a oprit Arca lui Noe si unii chiar au incercat sa dezlege stiintific misterul zonei in care se afla resturile arheologice ale acestei minuni. Aceasta regiune este izvorul Tigrului si Eufratului – doua dintre apele curgatoare principale ale Asiei.
Magia trecutului
Din punct de vedere istoric, Turcia este o atractie extraordinara, magia trecutului putand fi intalnita aproape la tot pasul. Pe teritoriul ei s-au perindat, de-a lungul secolelor, multe popoare, printre care hititii, persii, macedonenii, romanii si bizantinii, fiecare dintre acestea lasand in urma lor vestigii arhitecturale, arheologice si istorice – Efes, Pergamon, Milet si Troia sunt doar cateva dintre orasele importante. 97% din suprafata totala a tarii se afla in Asia (Anatolia), si doar 3% in Europa (Peninsula Balcanica). Dintre marile personalitati care au venit pe lume in aceste teritorii, amintim pe Aesop, cunoscutul autor de fabule si parabole al lumii antice, s-a nascut in Anatolia, si pe Homer, cel mai cunoscut poet al antichitatii, care s-a nascut in Izmir, pe coasta vestica a Turciei.
Astazi, Turcia este impartita in 81 de provincii, iar capitala este Ankara, cunoscuta, pana in 1930, sub numele de Angora. Capitala istorica si spirituala ramane, insa, Istanbul, orasul numit in trecut Constantinopol sau Bizant. Constantinopol este singurul oras din lume situat pe doua continente si, in 2.000 de ani, a fost capitala a trei mari imperii: roman, bizantin si otoman. in vechile texte romanesti i se spunea tarigrad, Stanbul sau Poarta. La 28 martie 1930, numele oficial al Constantinopolelui a devenit Istanbul.


O imbinare armonioasa de mare, soare si cultura, Turcia are granite cu opt tari (cu Grecia si Bulgaria, la Nord-Vest; Georgia, Armenia si Azerbaidjan, la Nord-Est; Iran, in este, Irak si Siria, in Sud), si iesire la patru mari: Marea Neagra, Marea Marmara, Marea Egee si Marea Mediterana.
Istanbulul este principala atractie turistica, cu obiectivele sale principale – Sfanta Sofia, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahçe, Moscheia Albastra si Podul Galata peste Bosfor-, dar turistii sunt din ce in ce mai interesati de zonele litorale precum Kusadasi, Bodrum, Marmaris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here